Mathias Tegnér är riksdagsledamot från Tyresö, vilket han varit sedan 2014. Han är född i slutet av 70-talet och är uppvuxen i kommunen. Idag bor Mathias på Raksta med fru och två barn. Innan riksdagsarbetet arbetade han på Hennes & Mauritz som ekonomichef och var med när företaget expanderade i Malaysia och Australien. På Handelshögskolan i Stockholm utbildade han sig till civilekonom och i Sveriges riksdag är han ledamot i skatteutskottet, ledamot i EU-nämnden, samt verksam i riksbanksfullmäktige. Mathias har ett genuint idrottsintresse och är ordförande i Stockholms ishockeyförbund, samt före detta ordförande för Hanvikens SK.
Vi pratar för lite om skatter. Det finns mycket som vi pratar alldeles för lite om. Pengar. Politik. Plikt. Saker som är centralt för de flesta av oss. Vi som gick i skolan under 90-tals krisen, minns när den kom. Vi minns hur pengarna försvann. De flesta av oss minns hur speciallärarna helt plötsligt var borta. Hur skolböckerna blev mer och mer slitna. Hur föräldrar blev arbetslösa.
Även om jag bara var tonåring, så är minnet tydligt från åren i Forellskolan. Pengarna var borta, men vi lärde oss grammatik och kemiska formler likväl. Lärare som slet och försökte ge oss barn en bra utbildning som grund för våra liv. Jag är tacksam över att vi fick lära oss att vi både hade rättigheter och skyldigheter. Både plikt och rätt. Det var i denna veva som Göran Persson åter gav liv åt orden ”Den som är satt i skuld är inte fri”. Han hade såklart rätt. Det går inte att över tid leva på krita. Det gäller både i våra egna hushållskassor och för Sverige. Om pengarna inte räcker till, så behöver man antingen öka intäkterna eller minska kostnaderna.
De flesta av oss ser det som självklart att det ska finnas skola, sjukvård, försvar, kriminalvård, polis, gator, vägar, kultur, barnbidrag, stöd till äldre. Listan kan göras lång. Det handlar kort och gott om att samhället – vi gemensamt – ska ge alla medborgare förutsättningar att leva ett gott liv. Alla vi som liksom Stefan Löfven menar ”att när du är svag ska samhället vara starkt”, vi inser att det behövs skatter för att finansiera rättvisa. Detta pratar vi för lite om. Vi pratar för lite om skatter.
Detta blir extra viktigt i dagens globaliserade värld, där en normalstor buss med jordens rikaste, äger lika mycket som halva jordens befolkning. Ska världen bli lite mindre orättvis, så behöver stater försöka skapa rättvisa. Gemensamt ansvarstagande för gemensamma utmaningar. Där är skatten ett utmärkt verktyg. Utan skatter ingen rättvisa.
För mig är det självklart att det behövs både robusta trygghetssystem och rejält med resurser till välfärden. Att vi faktiskt behöver skatter, om vi ska trygga ett välfungerande samhälle. Det behövs inte i lägre utsträckning när vi nu har ett expansionistiskt Ryssland som granne och gängskjutningar var och varannan dag i vårt land, även i vårt älskade Tyresö.
Det hela kan faktiskt sammanfattas i Olof Palmes ord. ”Samhället är människans verk. Om något är fel, så kan vi ändra på det”.
Även om Forellskolan, där jag gick, inte längre finns kvar, så lever lärdomarna vi elever fick med oss. Några av dem handlar om pengar, politik och plikt. Det handlar om att det inte finns några gratisluncher. Om att samhället inte blir bättre än vad vi gör det. Jag är inte säkert att det är sexigt att betala skatt, men jag är helt säker på att sänkt skatt på ISK-konton, inte gör varken skolan bättre, vårt försvar starkare eller vår ekonomi robustare. Den skattesänkningen gör bara oss alla fattigare.
Mathias Tegnér