Under nästa läsår deltar Tyresö kommun i glada Hudik-teaterns projekt ”Barn föds inte med fördomar”. Projektet finansieras av ICA-stiftelsen och syftar till att låta grundskoleelever få möta människors olikheter och lära sig att uppskatta dem. Tyresö Nyheter hörde av sig till Elin Posch, lärare på Strandskolan och samordnare för Tyresös grundskolors likabehandlingsarbete som berättar mer.

Vad är din roll i detta?

Jag arbetar på Strandskolan som lärare men har även ett kommungemensamt uppdrag som samordnare för likabehandlingsarbetet för Tyresö kommuns grundskolor. 

Jag fick ett tips från en lärare i kommunen om projektet Barn föds inte med fördomar och tog kontakt med Glada Hudik teaterns grundare Pär Johansson som presenterade projektet för oss.

Vilka skolor/klasser ingår?
Vi gör det här som en kommungemensam satsning så alla grundskolor är med. Projektet funkar att göra i alla årskurser.

Varför går Tyresö kommun in i det här?
Att arbeta med skolans värdegrundsuppdrag är ett av skolans viktigaste uppdrag och är ett ständigt pågående arbete i vår vardag. Projektet Barn föds inte med fördomar är ett konkret sätt att visa eleverna att alla är lika mycket värda oavsett funktionsvariation och bakgrund.

Vad hoppas ni att samarbetet leder till?
Större förståelse och acceptans inför allas olikheter. Motverka fördomar. Utveckla elevernas medkänsla och empati. Vi hoppas även på givande samtal och diskussioner där elevernas tankar får ta plats.

Foto: TN Pressbild SF studios | Som en del av projektet visas Glada Hudikteaterns film ”Catwalk” som handlar om Emma Örtlund som har en funktionsnedsättning och drömmer om att bli fotomodell. Tillsammans med Glada Hudikteatern påbörjar de en resa som slutar med modevisning på modeveckan i New York

Dela