På Energikällan i Stockholm, ja den ligger ju faktiskt där, gick årets Kultur och Idrottsgala som vanligt av stapeln. Kvällens konferencier var Evelina Olsén men några större skandaler á la Ricky Gervais framförde hon inte, utan hon höll sig snäll och vänlig kvällen igenom,

Det var över 250 personer på plats för att hylla pristagarna och roligast var det kanske att så många kampsportare var där. Givetvis beroende på Daniel Brännstams nominering, men det är kul när så många som möjligt av kommunens föreningar deltar. Flera klubbar utan nominerade var också där vilket ju var hedrande.

Störst applåder drog Nino Ramsbys tacktal ned, där han talade om hur svårt det är att växa upp i Tyresö och vara annorlunda. Visst en känga och en ganska hård sådan, och talet får stå i kontrast till Kultur och Fritidsnämndens ordförande, Dick Bengtsson,då han berättade att han skulle ta emot pris för “den bästa Alliansstyrda HBTQ-kommunen i Sverige” strax efteråt. 

Årets idrottsförening: Tyresö simsällskap

Motivering:Tyresö simsällskap har idag en blomstrande verksamhet och gör stora insatser för våra barn och ungdomar. Vägen fram till vad föreningen är idag har kantats av hårt och seriöst arbete på flera plan där många ideella krafter i föreningen bidragit till utveckling. Vi vill rikta strålkastarljuset på föreningens viktiga arbete med att bredda simkunnigheten i allt ifrån simskola för de yngsta till elitverksamhet. Priset är en uppmuntran till det fortsatt viktiga arbetet med att höja simkunnigheten i samhället.

Årets kulturförening: Trollbäckens scoutkår

Motivering: Trollbäckens scoutkår är en växande förening i ständig utveckling. Föreningen har under flera år genomfört en medveten satsning på att ge fler barn, ungdomar och vuxna möjlighet att utvecklas och bli del av en internationell rörelse som präglas av medmänsklighet och socialt ansvarstagande. Med stort engagemang lyckas föreningen med att ge medlemmarna fina förutsättningar att utvecklas och växa till ansvartagande unika individer utifrån sina egna förutsättningar.

Genom ett tydligt helhetsgrepp på gemenskap och nyckelord så som strävan, kamratskap och allas lika värde går priset till Trollbäckens scoutkår.

Årets eldsjäl: Roland Norell, Söders SOL

Motivering: Eldsjälarna är hjärtat i det svenska föreningslivet. Det krävs ett enormt engagemang, slit och vilja för att en förening eller klubb ska fungera och må bra. Roland Norell har precis rätt ingredienser för detta uppdrag. Med en stor portion passion, glädje och värme ser han till att Tyresöbor kan njuta av hembakt varje helg i Alby. Han har under många år tagit hand om och drivit serveringen på Alby friluftsgård för sin orienteringsklubbs räkning. Han finns med på så väl tävlingar som träningar för att dela med sig av sin erfarenhet och lära ut tips och trix till barn och unga. Han är ett viktigt nav i sin förening Söders SOL.

Årets idrottsprestation: Daniel Brännstam, Tyresö Fightcenter

Motivering: Daniel Brännstam har genom sina framgångar visat på ett extra ordinär drivkraft. Att nå hela vägen och ta hem både SM- och VM-guld i sin idrott fullbordar ett fantastiskt 2016.
På hemmaplan verkar han också som huvudinstruktör och är där en mycket populär ledare och förebild för föreningens alla barn och ungdomar. Någon att se upp till i dubbel bemärkelse.

Årets ledare: Lars Lappalainen, Tyresö Friidrottsklubb

Motivering: Lars Lappalainen är verkligen unik i sitt slag. Han besitter alla de bra kvalitéer som en optimal ungdomsledare bör ha. Ett makalöst engagemang i varje individs speciella behov, hög kunskap och en fantastisk ledarskap präglat av glädje och passion är signifikativt för årets pristagare.

Årets unga ledare: Denise Lindberg, Tyresögymnastiken

Motivering: Denise Lindberg beskrivs av sin omgivning som en stor glädjespridare men också en riktig kämpe som uppvisar ett otroligt engagemang för sina adepter. Det goda ledarskapet har under 2016 resulterat i många skratt både inom och utanför idrotten men också som grädde på moset, ett glittrande medaljregn.

Årets kulturpersonlighet: Nino Ramsby

Motivering: Nino Ramsbys multibegåvning har, trots de många genrebyten som gjorts under den två decennier långa karriären, satt sin unika prägel på allt som denne åtagit sig. Med många utgivna skivor i bagaget har resan gått med start från grungebandet på 90-talet via electronica, jazz och visa, fram till den senaste skivan “Du kan och sov nu” som kom ut 2015 och som blev hyllad av kritikerna. Parallellt med musiken löper konstnärskapet och 2016 visades Ninos konst på Lars Lerins konsthall i Karlstad och vidare under 2017 på bland annat Enköpings konsthall, Galleri Bergman och Edsvikens konsthall i Stockholm. För en gedigen karriär, ett brett konstnärskap och med en förmåga att alltid beröra vill vi utse låtskrivaren, instrumentalisten, sångaren och konstnären Nino Ramsby till Årets kulturpersonlighet.

På galan delades även följande utmärkelser ut:

Utmärkt förening: Söders SOL, Tyresö basketbollklubb, Tyresö Judo och Jujusti, Tyresö Ryttarförening
Kulturstipendiater: Helena Dahlgren, Lisa Johannesson, Anna Jalkéus
Juryns val: Midsommarfirandet, Söders SOL, Ann Sandin-Lindgren, Tyresö Närradio

Foto: TN | Ann Sandin-Lindgren från Tyresöradion fick ta emot ett fint pris för sin digitalisering och utveckling av Radio Tyresö.

Dela