Söndagen bjöd på toppmatch och seriefinal i hockeyettans östra serie. Tyresö Hanviken fick besök av topplaget och storsatsande Brödernas/Väsby. Förutom fartfylld hockey och delvis grinigt på isen bjöd även supportrar från hemma- och bortalag på en kamp i sig. Publikfest i Tyresö ishall med över 300 åskådare.

Storsatsande Väsby

Väsby, som tidigare spelat i hockeyallsvenskan, har senaste åren storsatsat på sin verksamhet med målet att gå upp igen. Satsningen intensifierades när hamburgerjätten Brödernas gick in som ny sponsor. I årets lag återfinns bland annat två välkända spelare i Tyresö ishall, forwarden Nicklas Nousiainen (skadad) och backen Oscar Lundin. Men det som sticker ut mest är alla allsvenskt meriterade spelare, många med förflutet i AIK.

THH kan knappast räknas till skaran “storsatsande lag” men har också stärkt upp truppen inför säsongen, med målet att hålla sig kvar i toppen. Säsongsstarten var inte långt ifrån perfekt. Fyra raka vinster på de första fyra matcherna, där man bland annat besegrade Visby i premiären. När nykomlingen Sollentuna kom på besök förra veckan tog däremot sviten slut, 0-1 förlust trots spelmässigt övertag. Just målgörandet, eller snarare det uteblivna målgörandet, kom att avgöra matchen mot Brödernas, också.

Inte den här gången räckte spelmässigt övertag för THH. Efter första perioden, som slutade 0-0, såg hemmalaget mest taggade ut och hade övertaget i skottstatistiken (14-10). Men flera missade lägen och en storspelande Väsby-målvakt i Victor Olsson gjorde att ställningen fortfarande var mållös.

Andra perioden blev än mer intensiv och Brödernas hade växlat upp i energi och aggressivitet. Detta gav tillslut resultat och 0-1 ledningen till gästerna. Målskytt där var Marcus Carlzon. Uppförsbacke för THH som dock fortsatte kämpa och anfalla. Kvitteringen kanske skulle ha kommit med två minuter kvar av andra perioden. Efter en tydlig hakning i ett friläge fick Hanviken tilldömt sig straff. Straffen höll ungefär samma kvalitet som isen i Tyresö Ishall, dålig. Lukas Macklin gled fram mot Väsbymålet men tappade pucken, inget skott, inte ens lite fart mot mål. En stor målchans, återigen bortkastad.

Tredje perioden, allt skulle avgöras. Stämningen på läktaren speglade den hetsiga attityden bland spelarna. Allt fler skrik mellan klackarna, eller rättare sagt mellan Tyresöklacken och den samlade men ganska tysta Väsbypubliken. Tillslut tryckte THH in pucken till publikens stora glädje. Kvitterat och match på allvar igen. Den känslan varade inte mer än någon minut innan Väsby återtog ledningen. Närmare än så kom inte Hanviken under söndagen. Väsby avgjorde tillslut i öppen kasse och tog med sig alla poängen från toppmötet i Tyresö.

Två raka förluster och ner på femte plats för THH. Den sista Allettanplatsen. Ett misslyckande att nå Allettan hade, med senaste åren mått, varit under all kritik. Än återstår dock 12 matcher och mycket kan hända. Sviten måste däremot vända, så snabbt som möjligt. Helt klart är att två mål på de tre senaste matcherna är för dåligt om man vill vinna hockeymatcher.

Nu måste någon kliva fram och börja leverera mål, frågan är bara vem som tar chansen?