Under hösten 2024 genomfördes ett tre månader långt pilotprojekt med ordningsvakter i Stadsparken i centrum. Målet med projektet var att skapa en tryggare miljö för besökare.
Antalet incidenter minskade markant under perioden, och trygghetskänslan bland parkens besökare förbättrades avsevärt. Rapporter från ordningsvakterna visar att även om det fanns ett fåtal allvarligare incidenter, kunde de flesta situationer lösas snabbt och utan större ingripanden. En särskild framgångsfaktor som lyfts var vakternas förmåga att agera förebyggande och skapa dialog med besökare.
Kommunen betraktar projektet som en stor framgång och ser det som en viktig pusselbit i arbetet för att skapa trygga offentliga miljöer. Med utvärderingen av pilotprojektet som grund föreslår kommunen att ordningsvakter nu även ska introduceras i Trollbäcken, som under hösten drabbades av flera ordningsstörningar. Dessa föreslås, med ett liknande upplägg som i stadsparken, patrullera i anslutning till Trollbäckens centrum.
Frågan om ordningsvakter har varit en huvudfråga för det politiska styret med Socialdemokraterna och Moderaterna. Båda partierna har drivit frågan om kommunala ordningsvakter under lång tid. Bland annat har en tidigare bristfällig lagstiftning satt käppar i hjulet, men nu är det fritt fram att söka tillstånd. Den nya lagen om ordningsvakter (LOV3) ger kommuner större möjlighet att använda ordningsvakter som ett komplement till polisen. Dock betonar kommunen att insatserna måste kompletteras med förebyggande arbete, som samarbete med fältassistenter och aktiviteter riktade mot unga.
När kommunen i somras ansökte om ordningsvakterna i stadsparken var processen snabb, då sa kommunstyrelsens ordförande Anita Mattsson (S) att det var ett viktigt komplement för att öka tryggheten.
–Vi ser att detta kan vara ett bra sätt att snabbt kunna hantera händelser på plats och bemöta ordningsstörningar. De kan dock inte ensamt lösa tryggheten i kommunen utan här behöver vi arbeta på både kort och lång sikt med flera olika åtgärder. Det är därför viktigt att de samverkansinsatser mellan kommun och polis och uppsökande arbete som sker idag, fortsätter.
Kommunen planerar att kontinuerligt utvärdera arbetet och anpassa insatserna för att säkerställa att resurser används på bästa sätt. De positiva resultaten från Stadsparken pekar mot att ordningsvakter kan bli en viktig pusselbit i att skapa trygga offentliga miljöer.