Sammankomster för mer än 50 personer ska som de flesta känner till undvikas. Detta har bland annat inneburit uppsjkuten allsvensk premiär, att cykellopp och friidrottsträningar helt har ställts in och att aktiviter i många fall helt har försvunnit ur agendan.
Tyresö Nyheter kollade av med Hanvikens SK´s ordförande Mathias Tegnér vad som sker i hans förening och vad HSK medlemmarna pysslar med i dagar som denna.
Vad kan man hålla på med och vad gör HSK?
– HSK och alla deras sektioner försöker följa alla rekommendationer från folkhälsomyndigheten, säger han. Så som jag uppfattar rekommendationerna så vill myndigheten att barn och ungdomsidrott ska fortgå. Man ska göra en riskanalys, men försöka genomföra så mycket av verksamheten som möjligt. Det som både fotbollen och friidrotten gjorde var att flytta ut verksamheten ett par veckor tidigare än vad man normalt gör, men man fortsatt verksamheten.
Vem är det som gör dessa riskanalyser?
– Ytterst försöker vi ha likvärdiga analyser, men HSK är ju en sektionsförening och väldigt stor, så för att det ska bli bra så måste besluten tas på sektionsnivå. Vi strävar efter att göra likadant men det naturligtvis så skiljer sig sporterna från varandra och då kommer man självklart fram till lite olika beslut. Bland annat så har man bett föräldrar att inte befinna sig så nära träningarna som man kanske gör annars.
Vad är det då som är igång just nu och är det någon sport som helt fått stryka på foten?
– Ja ishockeyförbundet beslutade ju över en natt att helt stänga ner tävlingsverksamheten, sedan har man ju en pågående eftersäsongsverksamhet och den pågår ju fortfarande, men ser lite olika ut beroende på ålder och liknande. Det är väldigt mycket cuper som är inställda. Friidrottstävlingar där det är många deltagare får ju också stryka på foten. Det är ju även andra saker som påverkas i föreningen. Vår cafeteria till exempel, är fortfarande öppen men vi har inga bord. Det är mer städning och man säljer inga saker i lösvikt.
Förlorar föreningen pengar på det här?
– Ja alla föreningar förlorar pengar på det här. För en elitförening som Djurgården till exempel, så blir det ju annorlunda. Där kan man räkna på det på ett annat sätt. Vi förlorar ju pengar på uteblivna cafeteriaintäkter, och jag tror också att vi på sikt kan se färre medlemmar som börjar med fotboll och friidrott just på grund av coronan. Sponsorintäkter kommer med största sannolikhet också påverkas negativ, men det är lite svårt att se de exakta effekterna just nu.
Får föreningarna någon ersättning från stat eller kommun för det här?
– Regeringen avsatte en miljard för idrott och kulturliv, och idrotten håller fortfarande på med riktlinjer kring hur det ska fördelas. Ett visst stöd kommer vi säkert att få men det är inget som tyder på att vi kommer få så mycket stöd som det vi förlorar. Däremot så har kommunerna och RF säkrat det så kallade LOK-stödet (lokalt aktivitetssöd. Reds.Anm.) inte ska gå ner, trots att aktiviteterna blir färre.
Stockholm fotbollförbund har beslutat att sätta igång all tävlingsverksamhet den 17:e april, vilket innebär att Hanvikens damlag kan spela sin första säsong i Division den 18:e april. För Hanvikens SK och Tyresö FF, som sorterar under Svenska Fotbollförbundet, startar inte serierna förrän i mitten på juni då serierna innehåller lag från olika delar av landet.
Foto: TN TN | Hanvikens ordförande Mathias Tegnér berättar om hur idrottsföreningar påverkas av Coronakrisen