Efter valet den 9 september kan det konstateras att den totala könsfördelningen i Tyresös nya kommunfullmäktige blir 45 procent kvinnor och 55 procent män. När fullmäktige 2014 valdes in bestod ledamöterna av 47 procent kvinnor och 53 procent män. När flera andra kommuner ökar jämställdheten har alltså Tyresös kommunfullmäktige blivit mindre jämställt efter valet 2018.

I slutet av mandatperioden 2014-18 var könsfördelningen 61 procent män och 39 procent kvinnor. Det beror på avhopp och byten av ledamöter under mandatperioden. Tyresö Nyheter har tidigare rapporterat om att det under en mandatperiod är vanligare att kvinnor hoppar av kommunala förtroendeuppdrag, inte bara i Tyresö utan i hela landet och att det enligt SCB bland annat kan ha att göra med ett otrevligt debattklimat, känslor av maktlöshet eller hård styrning inom det egna partiet.

Det är också stora skillnader i könsfördelningen mellan olika partier. Av Sverigedemokraternas 6 ledamöter invalda i kommunfullmäktige finns ingen kvinna. Kristdemokraternas 2 ledamöter är båda kvinnor. Av Moderaternas 14 ledamöter är 8 män och 6 kvinnor, av Socialdemokraternas 15 ledamöter är 8 kvinnor och 7 män.

Foto: TN |

Dela