Med anledning av den nedläggning som hotar Björkbackens äldreboende så har stora förändringar gjorts. Personal larmar nu om kraftiga försämringar i arbetsmiljö och brukarsäkerhet.

Personal som Tyresö Nyheter har pratat med vittnar om att de äldre som flyttar in på boendet under årens lopp haft ett allt högre omsorgsbehov. Något som fått arbetsbördan att öka kraftfullt

– Vi vet ju egentligen inte vad det beror på, säger en anställd som vill vara anonym. Men vi ser ju att det tar längre tid för äldre att få en plats på Björkbacken, att omsorgsbehovet är mycket högre. 

– Det har varit så under lång tid, berättar en annan anställd. De äldre blir sjukare innan de blir biståndsbedömda och det får ju förstås konsekvenser för arbetsbördan, det är många dubbelbemanningar och tunga lyft.  

Informationen angående vad som händer med Björkbacken, hur planen ser ut för de anställda och de kvarvarande avdelningarna beskrivs som knapphändig. Personalen fick så sent som den 14/2 besked om att de skulle få information hemskickad den måndagen efter, den 19/2. 

Först då kommer personalen att få veta vilken avdelning de ska arbeta på, några dagar senare vilken grupp de ska tillhöra och i slutet av mars blir de tilldelade scheman. De upplever att det inte finns någon intention alls att inkludera personalen i arbetet 

Vid varje försök till dialog med ledning har personalen avfärdats och hänvisats till en förslagslåda placerad på boendet. De anställda berättar att chefer slutar och att ingen verkar veta något alls. Det finns dessutom en oro för nerdragningar i bemanning.  

– Man har dragit ner på bemanningen på morgonen, då det är som högst arbetsbörda. Dessutom har det beslutats att städ och kökspersonal ska plockas bort.  

Det betyder att personalen ska utföra samma arbetsuppgifter med lägre bemanning plus att en måste vara i köket. De anställda oroar sig över patientsäkerheten och kvaliteten på omsorgen.  

– Det är inte först och främst synd om oss anställda. Det är klart det är jobbigt men värst kommer det att bli för de äldre och de anhöriga. Det är ju i högsta grad de som drabbas av det här, det personliga mötet kommer vi ha jättesvårt att hinna med. 
 
– Det händer att vi på helgerna, när vi är underbemannade, inte hinner få upp alla innan klockan tolv, halv ett. Det här förslaget innebär att det kan bli regel snarare än undantag.

Foto: TN | Börkbackens äldreboende är nedläggningshotat. Foto: Tyresö Nyheter

Dela