Den röda pricken var en katastrof. Samma morgon som vice statsminister Ingvar Carlsson skulle besöka mitt dagis, så hade verkligheten kommit ikapp mig. Det gick vattkoppor på min dagisavdelning och helt plötsligt hade jag en röd prick på vänstra sidan av bröstet.

När jag var liten och gick på Sagan nära Stimmets skola, så var Ingvar Carlssons besök gigantiskt. Sexåriga Mathias tänkte att typ kungen skulle komma på besök. Dessutom visste vi vem Ingvar var, eftersom att vi alltid hade tittat på abab-vakterna från skolgården, som vaktade hans radhus vid Myggdalsvägen.

I slutet av augusti ledde jag en delegation från Sveriges Riksdag som besökte Taiwan och landets President Tsai- Ing Wen. På vissa sätt kände jag samma känsla inför henne som inför Ingvar Carlsson. Tsai Ing-Wen leder Asiens bäst fungerande demokrati och är dessutom Ostasiens första kvinnliga president utan släktband till tidigare presidenter.

Vad har då ett politiskt besök i Ostasien med Tyresö att göra? Sanningen är den att världen på många fler sätt än tidigare är sammankopplad. Kinas militära hot mot Taiwan påverkas av Rysslands angreppskrig mot Ukraina, som i högsta grad påverkar Sverige och vårt älskade Tyresö.

Våra ekonomier är också tätt sammanflätade. När jag dundrade runt på Sagan som barn hade jag möjligen hört talas om Taiwan, eftersom många av mina leksaker var märkta med ”Made in Taiwan”. Även om vi fortfarande importerar industriprodukter från landet, så är Taiwan numera världsledande i produktion av avancerade halvledare. Det innebär att ett kinesiskt angrepp mot  en lilla ögruppen med knappt 24 miljoner invånare på en yta större marginellt större än Småland, omgående skulle innebära brist på Iphones i Tyresö centrum, att Apple inte lyckas producera nya datorer och troligen skulle frustrerade ungdomar inte få sina nya grafikkort levererade.

Att världen är mer sammankopplad än någonsin gör den också svårare att förstå. I ljuset av detta tror jag att både Trumps och den nuvarande svenska regeringens strategi att fokusera på sitt närområde är feltänkt. När världen blir mer och mer sammanflätad, kan vi inte sluta oss och bli mer navelskådande. Det var så det kinesiska imperiet gick under på 1800-talet.

Om vice statsministern ska besöka min dotters förskola vet jag inte. Om så är fallet ska jag i alla fall säkra så hon inte får vattkoppor dagen innan. Uppenbarligen riskerar sådan sjukdom att leda till minnen som inte försvinner. Samtidigt i en värld med många geo-politiska hot, så är det ändå inte det största hotet som hon står inför.

Mathias Tegnér (S) 

Foto: TN Natalie Beser | Mathias Tegnér (S)

Dela