Tyresö är en kommun som är trivsam på många sätt. De flesta som flyttar hit gör det för närheten till både storstadens Stockholm och vår underbara natur. De flesta tyresöbor är också ganska välmående, arbetslösheten är låg vilket gör att skatteintäkterna är goda.

Därför förväntar sig också den som kommer hit men också vi som redan bor här att kommunens välfärd ska fungera. Men bristerna i välfärden blir nu allt tydligare. Vem är ansvarig? Jo, de styrande Moderaterna. Med förvåning kan man konstatera att äldreomsorgen liksom barnomsorgen saknar platser. Gymnasieskolan har gått kräftgång och långtgående planer på omlokalisering har turligt nog skrinlagts.

Det hade kunnat bli en riktigt stor ekonomisk kvarnsten runt tyresöbornas halsar. I Trollbäcken sviks löftet att behålla Sofiebergsskolan som en lågoch mellanstadieskola och tondövheten verkar total när man studerar planeringen av en ny jätteskola i Fornuddsparken. Även om det pågår ett stort bostadsbyggande är det inte tillräckligt. De flesta yngre kommer inte att ha råd att flytta till det nybyggda. De äldre billigare bestånden omvandlas till bostadsrätter och blir heller inte ett alternativ.

Den moderata marknadsliberala linjen går i bostadssammanhang ut på att sälja hyresrätterna med låga hyror billigt. Bygg sedan nya dyra hyresrätter. Inom barn- och ungdomsenheten på socialförvaltningen har bemanningen varit så låg att verksamheten inte varit helt rättssäker. Nu verkar det ha blivit bättre men förra årets miljonböter för bristerna svider fortfarande. Ja det var ett axplock inom den kommunala verksamheten där det behövs kraftfulla åtgärder för att komma i balans. När försök görs för att lösa problemen är det oftast just den privata marknaden som lockar Moderaterna. För att ta exemplet äldreomsorgen så är platserna för få i Tyresö. Många med vårdbehov tvingas till boenden i andra kommuner. Det påverkar inte bara den äldre utan ofta också alla närstående. I det som nu byggs vid Farmarstigen säkras inte platser för kommunens behov.

Det är synd att lämna hela omsorgen om våra äldre till en marknad som har som första mål att tjäna pengar till sina ägare. Och vi ser samma tendens inom andra verksamheter. Skattepengar som i högre grad borde gå till elevernas undervisning och de äldres vård hamnar i stället som vinst hos privata aktörer. Men det stör inte Moderaterna i Tyresö. Det framgår med all önskvärd tydlighet när man avstyrker förslaget att begränsa vinstuttagen till sju procent plus statslåneräntan.

Kommunfakta: Tyresöbor tjänar allt mer Sedan 2000 har den genomsnittlige tyresöbon i vuxen åldern blivit mer än 25 procent rikare. Medianinkomsten har ökat från 244000 kronor per år till närmare 308000 kronor i 2015 års priser. Takten är den samma i landet och Stockholms län – men Tyresö har en något högre inkomstnivå. Jämför man tillbaka till 1991 blir inkomstökningen än större – 48 procent. Däremot är gapet mellan kvinnor och män fortsatt stort. 2015 tjänade den genomsnittlige mannen 73000 kronor mer än den genomsnittlige kvinnan. Och ganska lite har hänt i arbetet för att jämna ut inkomster. 2000 tjänade kvinnan 76 procent av mannens inkomst i Tyresö. 2015 har det ökat lite till 79 procent.

Foto: TN Niklas Wennergren |

Dela