Jag vet att vi tyresöbor är stolta över vår kommun. Det märks på hur vi talar om vårt kära Tyresö och vänner från andra delar av Stockholm brukar påpeka att många Tyresöbor är väldigt lokalpatriotiska.

Tyresö är en plats nära både stad och natur, där de flesta känner sig hemma. Denna känsla av att vi tyresöbor är stolta över vår kommun visas också i resultatet av Medborgarundersökningen som SCB gör varje år. I vårt län ligger Tyresö ofta i toppskiktet över hur nöjda vi medborgare är med vår kommun ”som en plats att bo och leva på?”

Trots att jag som många tyresöbor är stolt, finns det också en del att vara kritisk till. I lång tid har moderatstyrda Tyresö helt avstått från att bygga hyresrätter och negligerat kommunens äldre. Själv har jag bott i Tyresö i huvuddelen av mitt liv. Naturligtvis vet jag inte med säkerhet om jag alltid kommer bo här, Men en sak är säker, om jag ska flytta härifrån så ska det vara frivilligt. Jag vill som de flesta andra människor ha friheten att välja.

Just nu har ett 30-tal äldre tvingats bort från vår kära kommun. Då kommunen i lång tid valt att inte bygga äldreboenden, så tvingas Tyresös äldre bort från vår kommun och placeras på äldreboenden runt om i landet. Detta är helt oacceptabelt. I början av maj protesterade flera hundra pensionärer i Tyresö centrum mot detta och andra brister i hur kommunen behandlar sina äldre. Detta måste förändras! Till skillnad från utvecklingen i Tyresö har en del gjorts av riksdag och regering för Sveriges äldre.

Regeringen har satsat två miljarder kronor nationellt för att öka bemanningen i äldreomsorgen så personalen får mer tid tillsammans med de äldre. Det innebär också resurser för att komma åt undernäringen hos äldre genom att anställa dietister och förbättra kunskaperna inom äldreomsorgen. För måltiden ska vara god, näringsrik och ske på den äldres villkor. Dessutom har regeringen fattat beslut om tydligare och tuffare krav på att det ska finnas tillgång till personal på våra äldreboenden dygnet runt som kan uppmärksamma om en boende behöver stöd och hjälp.

Slutligen har den rödgröna regeringen stärkt välfärden med höjda statsbidrag på tio miljarder kronor per år till kommuner och landsting. Dessa förändringar är steg i rätt riktning, men räcker inte. Det som är synd är att de nationella satsningarna inte kommit Tyresös äldre till del. Som det ser ut nu är det förståeligt att människor inte vill eller vågar bli gamla i Tyresö, men ingen ska som idag tvingas bort från den kommun som de brukar kalla för hemma. Tyresös äldre ska precis som alla andra ha rätt att välja.

Mathias Tegnér

Mathias Tegnér valdes hösten 2014 in i Sveriges Riksdag. Han är Tyresös enda riksdagsman. Han har bott i Tyresö i nästan hela sitt 35-åriga liv, är gift och nynybliven pappa. Innan riksdagsarbetet jobbade Mathias på Hennes & Mauritz som accountingmanager där han bland annat var delaktig i företagets expansion i Australien. På Handelshögskolan i Stockholm utbildade han sig till civilekonom. Mathias har också ett genuint idrottsintresse och är bland annat domare i ishockey på fritiden.

Foto: TN |

Dela