Nyligen lämnades ett förslag in för att öka den fysiska aktiviteten för Tyresös barn och unga i grundskolan av Socialdemokraterna. Målet är att bidra till förbättrad hälsa och förbättrade studieresultat.

Förslaget som lämnats in, går i linje med nyligen presenterad forskning på området som visar på förbättrade studieresultat hos elever som dagligen har idrott och hälsa i sin undervisning.

– Vi socialdemokrater har de senaste åren velat se insatser för att öka den fysiska aktiviteten för Tyresös barn och unga i grundskolan och öronmärkt resurser för att möjliggöra detta. Det är glädjande att nyligen presenterad forskning stöder våra förslag, säger barnoch utbildningsnämndens gruppledare Jannice Rockstroh (S).

Idrott medför bättre resultat Forskningen som refereras till är genomförd av Lunds universitet, med avstamp i Bunkeflomodellen. Det fastslås att en timme mer idrott om dagen medför bättre skolresultat, framförallt för pojkar, ökad muskelstyrka och framförallt för flickor minskad frakturrisk. Resultaten i de skolor som utökat med en lektion idrott och hälsa/dag är att andelen behöriga till gymnasiet ökat med sju procentenheter och slutbetyget till nian i snitt ökat med 13 poäng. Även andelen elever som klarade behörighetskraven till gymnasiet ökade. Får inte sänka kvalitén Idag erbjuds eleverna i Tyresö mellan 45 och 120 minuter idrott och hälsa beroende på skola.

Detta anser Socialdemokraterna i Tyresö är för lite. Jannice Rockstroh (S) betonar att förslag om lösningar måste komma från verksamheterna och avslutar:
– Vi är medvetna om att Tyresös skolor har en slimmad organisation efter år av nedskärningsbudgetar, därför måste verksamheterna återkomma med förslag på hur förslaget skulle kunna realiseras och vilka resurser som behövs. En utökning av den fysiska aktiviteten får inte ske på bekostnad av kvalitén i den befintliga undervisningen. Jag är övertygad om att våra verksamheter har många kloka idéer och förslag.

Foto: TN Christer Källström | Jannice Rockstroh är gruppledare för Socialdemokraterna i barn och utbildningsnämnden.

Dela