Tyresö kommun har utrett Öreingesjöns tillstånd och möjliga åtgärder för att förbättra kvaliteten. Frågan väcktes ursprungligen av en grupp tyresöbor som ville se åtgärder för att förbättra Öringesjöns status. Vattenkvaliteten i sjön har varierat beroende på problem med påverkan från närliggande bebyggelse, djurhållning, dagvatten, låg vattenomsättning i kombination med ringa vattendjup och litet avrinningsområde. Utredningen är nu klar och politikerna i Hållbarhetsutskottet tog nyligen beslut om att gå vidare med ett antal åtgärder för Öringesjön.
Arbetet startade 2019 med provtagningar för att få ett underlag för bedömning av miljötillståndet i sjön. Bland annat har man tittat på hur övergödning, statusklassning (miljötillstånd) förbättringsbehov och förslag till åtgärder för att förbättra situationen i Öringesjön. Resultaten visade att statusen för Öringesjön är måttlig status men att problem med övergödning finns. I underlagen till beslutet står att ”Det innebär att det finns ett övergödningsproblem i sjön som härstammar från en förhöjd belastning av näringsämnen i tillrinnande vatten. Därtill finns också en intern belastning av fosfor som tillförs Öringesjöns vattenmassa via läckage från sjöns bottensediment vid syrefattiga förhållanden. Den fosfor som finns lagrad i sedimenten är ett resultat av att sjön har varit utsatt för en hög belastning av fosfor under en lång tid.”
Resultatet redovisades för politikerna i Hållbarhetsutskottet som nu beslutat om att titta vidare på ett antal åtgärder:
- Reningsanläggningar för dagvatten till Öringesjön
- Sedimentbehandling för att minska den interna fosforbelastningen
- En plan för naturvårdsinriktad klippning av vattenväxter i Öringesjön ska tas fram
- Översiktlig utredning av behovet och möjligheterna att genomföra åtgärder för att återställa Öringesjöns hydrologi.
- Fortsatt provtagning i Öringesjön för att följa miljötillståndet i Öringesjön
Foto: TN Tyresö Nyheter | Öringesjön