Inom kort kommer ett förslag att presenteras hur vi i det politiska styret vill skydda naturområdet kring Barnsjön. Det är ett viktigt beslut, eftersom naturen där är helt avgörande för flora, fauna och många, många Tyresöbor. Ibland hittar även en och annan utsocknes hit. Barnsjön har höga natur- och rekreationsvärden och så ska det fortsätta.
Frågan har varit på tapeten i många år, men inte kommit i mål än. I grunden handlar det om att vi behöver samsas, vi måste säkerställa biologisk mångfald men vi vill också möjliggöra för det aktiva friluftslivet. Att göra naturen kring Barnsjön till ett naturreservat har länge varit huvudspåret, men ingen har hittills hittat svaret på hur vi då kan säkra ett aktivt friluftsliv och föreningsliv i framtiden.
När reservatdiskussionerna började fanns planer på att göra en mountainbikebana inom de inritade gränserna. Idag finns inte det intresset på den platsen. På den tiden hade vi inte heller Sveriges mest populära discgolfbana i närheten. En idrott som idag är så populär att det behövs en bana till, som kanske skulle kunna ligga i närheten av Wättinge-stråket. Kort sagt, våra intressen och hur vi använder naturen kommer att vara i ständig förändring. Att införa reservatsföreskrifter, som de facto begränsar vad som får och inte får göras, är ett sätt att cementera hur vi använder marken idag för all framtid.
Ett, i mitt tycke, bättre alternativ är att införa ett nytt friluftsområde. Vi har idag Alby som är skyddat och samtidigt välkomnande. Ett friluftsområde kring Barnsjön skulle möjliggöra att den lokala orienteringsklubben kan fortsätta att arrangera tävlingar i den skogen utan att behöva ansöka om tillstånd i förväg vid varje enskilt tillfälle. Orienteringstävlingar är för övrigt helt uteslutna vid Telegrafberget nu och i framtiden, sedan det reservatet bildades.
Det förslaget vi kommer att presentera kommer att vara större än tidigare. Förslaget innebär också att delar av området med särskild skyddsvärd natur kan biotopskyddas.
Vi bor i en naturskön kommun där nästan hälften av vår mark är skyddad. Det är en del av det som gör oss unika, och som får Tyresöbor att i större utsträckning än andra välja att bo kvar eller flytta tillbaka. Jag är uppvuxen i Tyresö, och haft otaliga äventyr under skolgången kring Barnsjön, studerat grodyngel, haft orienteringsdagar och praktisk tillämpning av hur man tar sig upp ur en isvak. Just det sista har satt sina spår – idag beträder jag knappt en ishall utan isdubbar – men icke för ty vill jag att mina barnbarn ska ha samma möjligheter som min generation har haft.
När vi nu skyddar naturen så ska vi samtidigt se till att våra barn även fortsättningsvis kan ta del av många fina aktiviteter och upplevelser.
Anita Mattsson (S), kommunstyrelsens ordförande