Måndagen den första mars öppnade Stockholms Pilgrimscentrum och Tyresö församlingshem, beläget vid Tyresö kyrka, igen efter att ha varit stängt från början av september för renovering.
Den stora efterfrågan på församlingshemmets lokaler för dopkaffe, ceremonier med mera ledde tidigare till krockar med kyrkans egna behov. Därför beslöt man sig för att göra lokalerna mer ändamålsenliga för att kunna fortsätta välkomna de som vill nyttja lokalerna, men ändå få plats själva. Caféet, som normalt sett drivs av TYDA (Tyresö dagliga verksamhet), flyttade helt enkelt under renoveringsperioden in till Prinsvillan (Lilla Tyresö), där det normalt sett bedrivs vandrarhemsverksamhet. När vandrarhemmet olyckligtvis gick i konkurs under 2020 på grund av pandemin, fick Tyresö församling frågan av Nordiska muséet om de ville hyra lokalerna, och på den vägen är det. Möjligheten att hyra vandrarhemmet matchar fint de många förfrågningarna om övernattning som pilgrimscentret får.
2009 startades projektet att skapa ett pilgrimscentrum i Tyresö. 2010 öppnades pilgrimscentret, i liten skala först. 2012 övergick det till att kallas Stockholms pilgrimscentrum och ett samarbete med Stockholms stift inleddes. De senaste åren har pilgrimscentret kommit att samarbeta mycket med olika enheter inom Tyresö kommun, vilket har varit till gagn för alla inblandade.
Sofia koordinerar verksamheten
När Tyresö Nyheter hälsar på under öppningsdagen är det Sofia Olsson, som har titeln pilgrimskoordinator, som tar emot och visar runt i lokalerna. När vi blir nyfikna på vad titeln innebär förklarar Sofia lite av vad hon jobbar med:
– Jag koordinerar pilgrimsverksamheten i Stockholms stift, ordnar ledarutbildningar, leder samtal och samordnar volontärverksamheten bland annat.
Pilgrimsvandringarna finns i appen
Sofia framhåller att de olika lederna finns att följa digitalt via appen Naturkartan och texthäften till vandringarna finns att hämta i Tyresö kyrka och på pilgrimscentrum. Under pandemin har antalet digitala aktiviteter byggts ut, till exempel finns digitala bibelsamtal och digitala retreater – de senare pågår 2-3 timmar. Det finns även en film på hemsidan som visar när Sofia går munkvandringen.
I det välkomnande caféet har man satsat på enkelhet så att vem som helst ska kunna ta med sig ett häfte och gå ut på den vandring man valt ut. Caféet är öppet måndag – torsdag kl 10-15. Förhoppningen är att pandemin ska sjunka undan i sommar så att man kan ha en riktig återinvigning – kanske utomhus!
Text: Ursula Rundin
Foto: TN Ursula Rundin | Sofia Olsson tänder ljus i det lilla kapellet.