På innergården bakom Kaatach lekland ligger i dag Pralinhuset. 1996 startade verksamheten, grundad av Günter och Mieneke Bea, i köket innanför en butik på Drottninggatan 112 i Stockholm.

Båda hade stor erfarenhet från restaurangbranschen och allt om chokladtillverkning lärde dom sig under ett flertal besök på olika kakaoplantager. 2000 insåg man att köket blivit för litet för den växande verksamheten och flyttade därför till dagens lokaler på Energivägen i hemkommunen Tyresö. Butiken på Drottninggatan fick bli en renodlad chokladbutik och finns kvar än i dag. Där anordnas även då och då chokladprovningar som leds av Günter.

I de nya lokalerna startade man med en enda maskin för framställning av choklad, men i takt med en ökande efterfrågan införskaffades efter hand nya moderna maskiner. Dottern Annelie och maken Ahmad driver i dag verksamheten. Båda är välbekanta med chokladproduktion efter många år i hotell- och restaurangbranschen, bland annat i Dubai, och Annelie är noga med att betona att allt handlar om kvalitet i alla led och att detta är ett hantverk. Allt arbete sker manuellt, förutom möjligen maskinen där chokladmassan tempereras, även om den också noga måste övervakas så att konsistensen blir korrekt.

-Vi handdiskar alla formar för att kunna garantera att inga andra ingredienser än de avsedda kommer med i produkten. Kvalitet är ett nyckelord för oss, inte bara vad det gäller råvarorna, det får inte finnas ens spår av nötter eller annat om det inte ska finnas där.

Ett riktigt familjeföretag
Sju personer på heltid och ungefär lika många på deltid ser till att allt flyter på. Många är familjemedlemmar i olika åldrar och har jobbat i företaget i många år. Råvaran köps från ett företag i Belgien som förädlar kakaobönor till produktionsfärdig vara, naturligtvis kvalitetssäkrad genom certifieringsorganisationen Coco Horizon.

I chokladfabriken tempereras sedan en ny sats varje morgon, formar fylls och får svalna, därefter vidtar smaksättning, dekorering, paketering och etikettering varefter allt packas i kartonger för vidare distribution till kunder runt om i landet.

De flesta kedjor i dagligvaruhandeln är kunder och chokladkakor är den bästsäljande produkten. Med över 130 olika smaker plus säsongsartiklarna blir det rätt många kartonger som lämnar fabriken. Nya smaker efterfrågas av kunderna och utprovning av nya blandningar sker varje söndag vid familjelunchen där 13 personer från familjeleden helt enkelt provsmakar och bedömer produkterna. Nyheter tillkommer och annat försvinner.

-Det kunderna vill ha, det är det vi vill producera och vi är angelägna om att följa trender och säsonger säger Annelie. Praliner är en annan storsäljare som finns i över 300 olika sorter där det garanterat finns något för alla. Specialbeställningar förekommer också liksom återanvändbara julkalendrar med plats för en pralin i varje fack. Att delta i mässor och andra event landet runt är en självklarhet och det sköter oftast Ahmad.

Lokal butik efterfrågades
Förr fick Tyresöborna åka in till City för att handla sina praliner men sedan tillräckligt många kunder önskat en butik på lite närmare håll beslutade man 2022 att flytta kontoret en trappa upp och starta fabriksförsäljning direkt i anslutning till chokladfabriken vilket verkar ha slagit väl ut. -Det är roligt att kunna erbjuda den här servicen till alla chokladsugna Tyresöbor tycker Annelie. -Den här branschen kräver erfarenhet, känsla för detaljer, hjärta och en tro på varje produkt och ryggraden i hela verksamheten är en stark sammanhållen familj avslutar Annelie samtidigt som hon pekar på företagslogotypen. Där står: For chocolate lovers!

Dela