En kväll i veckan så höjs medelåldern inne i Tyresö gymnasium avsevärt. På onsdagseftermiddagarna tar nämligen SeniorNet över delar av lokalerna. Mottot är ”Äldre lär äldre om IT” och går ut på att seniorer lär varandra om olika IT-lösningar.
Under trevliga former samlas först gänget, som bestod av ca 40 personer när Tyresö Nyheter var på besök, för fika. Sedan samlas seniorerna i olika grupper med olika ändamål, t.ex. dator-, smartphone- och slätforskningsgrupp.
Konceptet är enkelt, äldre personer som behöver hjälp med sin teknik eller vill lära sig mer om hur man använder datorer eller telefoner, får support av andra äldre. På köpet får seniorerna även umgås i former som är avslappnade och trivsamma.
SeniorNet finns, förutom i Sverige, i Nepal, Kina, USA, Korea, Ryssland och Nya Zeeland. Organisationen startade redan 1986 i USA och enbart i Sverige organiserar föreningen nästan 10000 medlemmar i 46 olika klubbar över hela landet.
Tanken är de ska hjälpa andra äldre att överbrygga svårigheter med tekniska lösningar och att försöka få äldre att förstå fördelarna med ny teknik och internet. I Tyresö så anordnar föreningen utbildningar, föreläsningar och träffar med handledare.
Förutom att de träffas i Tyresö gymnasium på onsdagar så anordnas även veckoträffar i Trollbäckens bibliotek på måndagar och månadsträffarna Café Ventilen i Kvarnhjulet. Utöver detta så arrangeras även längre kurser, till exempel grundkurs i Windows 10.
– I Tyresö är vi en ganska stor klubb, berättar Gunnel Agrell Lundgren, som tidigare var ordförande i SeniorNet Tyresö. Vi är 175 medlemmar i Tyresö och man får gå tre tillfällen utan att betala avgiften, sedan måste alla vara medlemmar.
Verksamheten handlar i stor utsträckning om att alla äldre under fria former ska kunna komma och få hjälp med vad de än kan behöva.
– Vi försöker att stötta upp IT-mognaden bland äldre, berättar Eva Blommegård, vice ordförande. VI har väldigt många som kommer till oss för att få grundläggande hjälp med telefoner, plattor eller sina datorer.
– Vi försöker sitta en och en, fortsätter Blommegård. Det vill säga en handledare och en äldre som behöver hjälp. Alla som kommer är otroligt alerta och vetgiriga.
– Men ofta så räcker inte handledarna till, fyller Agrell Lundgren i. Då brukar andra medlemmar kliva in och hjälpa till istället och det är ju i stor utsträckning det som SeniorNet handlar om.
Men SeniorNet handlar inte enbart om ett intresse av ny teknik. Det handlar om att även äldre ska kunna ta vara på tekniksamhället idag, utan att stå utanför. Men också att äldre ska kunna umgås och ha ett meningsfullt vardagsliv.
En annan grupp som är kontinuerlig på onsdagsträffarna är släktforskningsgruppen.
– Vi har licenser för att läsa gamla kyrkböcker på nätet, berättar Lilian Boquist. Dels så hjälper vi varandra med hur man släktforskar, men också att under trevliga former hjälper vi varandra att läsa de här gamla böckerna och få andra släktforskningstips.
SeniorNet är alltså en ganska bred förening, där många seniorer kan få sina teknikbehov tillgodosedda av andra äldre, en väldigt aktuell tanke i samtiden.
Foto: TN Tyresö Nyheter | Bengt Wolff instruerar Jan-Erik Bjurhem med glädje.