I simbassängen blandas klara färger och glada skratt, stjärtfenorna skär vattenytan. Tyresö har blivit invaderat av sjöjungfrur, i alla tänkbara färger plaskar de omkring inne i Tyresö aquarena.
Det verkar först lite märkligt, men det är Medley som under påsklovet erbjuder sjöjungfrusim för de hågade.
Under fyra dagar får de glada deltagarna lära sig hur det egentligen går till när man simmar som en sjöjungfru. Associationerna går väldigt lätt till Ariel, kung Triton och alla de andra från Dinseys storfilm, men detta är på riktigt. Riktiga barn med ”riktiga” fenor simmar omkring som att de aldrig gjort något annat.
Synen är fascinerande och det är nog väldigt lätt att lusten faller på, för ärligt talat, vem har inte någon velat vara en sjöjungfru?
Mermaiding, eller sjöjungfrusim som det brukar kallas på svenska, bär på en nästan 100-årig historia. Men det var först med filmen Splash (1984) som det stora genomslaget bland allmänheten kom.
Det dröjde dock ytterligare tjugo år innan sjöjungfruscenen blev kommersiellt gångbar och därutöver tio år innan de första klasserna öppnade. Nu har Medley tagit fenomenet till Sverige och Tyresö via Danmark.
– Det här är ju en jättekul form av simträning vi kan erbjuda, berättar instruktören Lisen Petterson. Det var en tjej på huvudkontoret som såg att det fanns och vi tänkte ”vem har inte någon gång velat vara sjöjungfru?”
– Vi började med ”prova på”-kurser till sportlovet, fortsätter hon. Det här är vår första kurs i Tyresö, i Nacka har vi haft lördagskurser. Problemet är att vi inte vill ta bort den vanliga simskolan, som vi tycker är viktigare, så då blir det perfekt som lovaktivitet.
Sjöjungfrusim skiljer sig en hel del från den vanliga simningen, det blir en helt annan teknik. Att lära ut den skiljer sig också från den vanliga simskolan, därför är lärarna diplomerade sjöjungfruinstruktörer.
– I grund och botten handlar det om samma sak, berättar Lisen. Flytningen är A och O, kan du slappna av och flyta så kan du ju simma på ett eller annat sätt. Med sjöjungfrusimmet är det samma men det är en helt annan teknik att ta sig framåt.
För att få kunna gå kursen som sjöjungfru så krävs det att barnen är simkunniga, just för att det är grunden. Kursen börjar också alltid med att instruktörerna kollar så att alla barn kan lägga sig på rygg och flyta.
Efter det är det dags att ta på den karakteristiska fenan och prova med den på. Sedan går det vidare till svårare och svårare moment, som att simma på sidan, eller dyka ner genom hinder under vattenytan.
Men det är faktiskt inte bara barn som kan gå kurserna, det erbjuds även till vuxna. Det handlar i stor utsträckning om möhippor, svensexor och företagsevent men även kompisgäng är välkomna.
– Det är en jätterolig aktivitet för alla, avslutar Lisen. Jag kan verkligen rekommendera alla att pröva.
Christoffer Holmström
Foto: TN Christoffer Holmström |