Med den underbara våren på ingång dyker det i vanlig ordning upp nya böcker på marknaden. Vi tror oss ju få mer tid för att läsa när det blir ljusare och vädret varmare. Två av de Sveriges mest uppmärksammade författare bor och verkar i Tyresö och släpper varsin bok i dagarna.

Helena Dahlgren har ju de senaste åren gjort sig ett namn som ungdomsboksförfattare i sin serie om Ödesryttarna, men nu lämnar hon stallgården och låter hästarna vila. Det är hennes första vuxenroman sedan debuten med Orkidépojken 2017, om vi bortser från bokserien Ellens val.

Hennes nya roman Skarp, utspelar sig i den fiktiva orten Svartforsen i Norrbotten. Huvudpersonen Emma Wijkman får ett vistelsestipendium på samma gård som hennes favoritförfattare, Beata Skarp levde och verkade. Skarp dog under oklara omständigheter 30 år tidigare och Emma dras mer och mer in i den döda författarens värld.

Dahlgrens bok har uppmärksammats stort i medier och har rönt uppskattning i både Dagens Nyheter och hos SVT.

– Om jag ska hisspitcha den lite så är det lite som Kvinnan på tåget (Hawkins) möter Lida (King) alltså en berättelse om besatthet och om läsande, och om vad det kan göra med en människa. Alltså både hur läsandet kan rädda en person, men även att gå under lite. Så det är lite spänning, lite gotik och lite läskigt, berättar Helena Dahlgren för Tyresö Nyheter.

Jag tänkte direkt på The Shining, är det en variant på en svensk version?

–  Nej verkligen inte, snarare då en hyllning till Steven King, och hela boken är full med olika litteraturreferenser så om man vill så kan man spela ”Skarpbingo” med sina vänner när man läst klart den, skrattar Helena.

Vi talades vid någon gång och du sa då att du höll på med en tidningsartikel…

–  Ja det stämmer. Det är många olika typer av texter i boken. Dels är det berättarjaget, dels är det huvudpersonens avhandling och sedan även Beata Skarps texter. Plus tidningsartiklarna som du nämnde.

Hur var det att helt plötsligt bli uppmärksammad på det här sättet?

–  Jag är lite överväldigad faktiskt. Som barnboksförfattare så får man inte recensioner på det här sättet, speciellt inte i riksmedia. Så det känns väldigt kul.

Men var det inte I någon recension som de hade skrivit Beata Skarp under ditt foto i stället för ditt namn?

–  Jo det var på SVT och jag tänkte att vad roligt dem här verkligen fattat, men det visade sig vara ett tryckfel. Däremot så har jag fått mejl från läsare som skriver att de måste börja läsa Beata Skarps böcker. Så från och med nu ska jag ägna fem år åt att skriva Beata Skarps böcker, flinar Helena.

Linda Ståhl debuterade så sent som förra året med kriminalromanen Syndaren ska vakna. Boken blev enormt uppmärksammad mycket på grund av att huvudpersonen Reub Thelander är en av få icke binära personer i kriminallitteraturen och att den handlade om mäns våld mot kvinnor. Hon uppmärksammades i allt från Göteborgsposten till Alingsås Tidning. Böckerna utspelar sig i Höllviken där Linda också är uppväxt.

–   Elden ska falna är en fristående fortsättning på Syndaren ska vakna. Den handlar om det i dubbel bemärkelse gränslösa våldet mot kvinnor. Denna gång startar det med att ett flyktingboende brinner ner, och i askan finner man kvarlevorna av ett spädbarn som har omkommit. Ingen saknar barnet. Ingen vet vem dess föräldrar är. Vidare får läsaren bland annat följa Somayeh, en flykting från Afghanistan som kommit till Sverige med förhoppning om att få leva här som en fri kvinna. Hon upplever snart att detta inte är helt enkelt för att hennes landsmän ogillar att hon tar seden dit hon kommer, summerar Linda inledningen på sin roman på klingande skånska.

Hur är det ”himma” i Höllviken när du kommer dit? Är dem glada att bli satta på kartan på det sätt som du gör?

–  Det är dem verkligen. Jag var lite rädd först hur det skulle tas emot. Det är ju deckare jag skriver och det handlar mestadels om ond bråd död, men det är nästan som de går man ur huse, om man får överdriva lite, när man kommer dit. Senast igår fick jag ett mejl från bokhandeln där nere som löd ”du är så välkommen och du är så efterlängtad” så det är fantastiskt kul att komma hem.

 När vi tvingas avbryta intervjun så får vi skynda till centrum för att ta fotografierna, för Linda ska nämligen ”him” och hälsa på sitt största fan som bor i Höllviken, det vill säga hennes mamma. Helena ska som vanligt hem och översätta någonting från engelska, något som hon gör nästan lika ofta som hon skriver egna böcker.

Vill man höra intervjun i sin helhet kan man göra det i Tyresöradions program Kulturbordellen. Klicka på länken nedan.
https://www.tyresoradion.se/3777

Niklas Wennergren

 

Foto: TN Niklas Wennergren |

Snacket flyter på utan att man behöver dra orden ur munnen på Helena Dahlgren och Linda Ståhl.

 
Dela