Ett trettiotal barn far runt i rinken och man kan nästan se i deras ögon, att det här är det absolut bästa sättet att tillbringa en lördagsförmiddag. – De har satt upp värmefläktar i taket alldeles nyligen. Det är jätteskönt i hallen nu, säger Agneta Andersson, ordförande i Tyresö Konståkningsklubb.
Hassan Al-Husseini är 8 år och en av få killar som går på skridskoskola hos TKK. Han åker från Skogås för att få göra det och har gjort det sedan i början av terminen.
– Man lär sig att göra nya saker på skridskorna och sådant, säger Hassan Al-Husseini.
Håller du på med andra idrotter också?
– Jag simmar, svarar Hassan. Jag tränar i skridskoskolan för att bli bättre åkare för jag vill gärna börja spela ishockey, säger Hassan Al-Husseini.
– När man är fyra år kan börja på ”Islekis” och sedan så fortsätter man upp till andra grupper och kan vara kvar i dessa upp till 10–12-årsåldern, säger ordföranden Agneta Andersson. Alla tränare som jobbar här är avlönade av klubben och de är också aktiva själva.
Blir inte det oerhört dyrt att tvingas avlöna alla tränare?
– Det är värt varenda krona tycker jag, inflikar Paul Heveus även han styrelseledamot i TKK.
Martina Gamstedt som är ansvarig för skridskoskolan berättar vidare att man börjar i skridskoskolan och kan sedan, om man vill gå vidare till konståkningen.
– Den är mer tävlingsinriktad och man tränare fler dagar i veckan och så småningom blir man tävlingsåkare. Det är dock viktigt att skilja på skridskoskolan och konståkningen. Skolan kan vara en grund för att börja åka konståkning men den är också ett jättebra sätt att bara lära sig åka skridskor, säger Martina Gamstedt.
– I en del kommuner så har man gemensam skridskoskola med ishockeyn, där man sedan väljer vilken sport man vill fortsätta med, men i Tyresö så har vi två klubbar som kör egen utbildning, inflikar Paul.
Det är mer än 100 barn som går i skridskoskolan och Tyresö KK har växt till en av de största föreningarna i Stockholm, och man har verksamhet på alla olika nivåer, från lek till ren elit. En som inte är elitåkare ännu är Jennifer Månros. Hon är åtta år som Hassan och har en stor resväska med sig där hon förvarar skridskor och träningskläder.
– Jag har åkt i skridskoskolan sedan jag var tre och ett halvt och då var det svårt, men nu går det bättre. Nu kan jag göra trehopp, berättar hon.
Är det svårt med hopp?
– I början när man precis ska lära sig hoppet. När man inte riktigt förstår meningen med det så kan det vara svårt. Sen går det enklare, säger Jennifer.
Jag och fotograf Källström lämnar därefter ishallen och kliver ut i kylan, dock värmda av den glädje och entusiasm som sprids från åkare och ledare i TKK.
Niklas Wennergre
Foto: TN Christer Källström | Jennifer Månros började åka skridskor när hon var tre år gammal.