Trots att Tyresö bygger mycket just nu, kvarstår bostadsproblematiken för unga. Nybyggnationerna är ofta dyra, och utan stöd till kommunerna är det svårt att skapa prisvärda alternativ. Samtidigt finns det en brist på idrottsytor i kommunen, vilket påverkar både folkhälsan och möjligheten för unga att utöva sport. För att förbättra situationen föreslås fler ungdomsbostäder och bättre idrottsplatser, men frågan är om det räcker för att möta de ungas behov i Tyresö.

Tyresö är en av de kommuner som bygger mest just nu, trots tuffa ekonomiska förhållanden. Men för oss unga kvarstår bostadsproblematiken ändå eftersom antalet billiga ungdomsbostäder står kvar på ungefär samma nivå. Nyproduktion är dyrt, och utan statsbidrag till kommunerna kommer det att fortsätta vara det; mitt förslag till lösning är att man i takt med byggandet gör om äldre och billigare lägenheter till ungdomsbostäder för att på så sätt erbjuda ett första boende till oss som vill flytta hemifrån. Är det hållbart i längden? Nja, det får tiden utvisa. Däremot underlättar det på en bostadsmarknad som just nu är alldeles för tuff att slå sig in på för en 20-åring.

Ett område som hela Stockholm kan bli bättre på är tillgången till idrottsytor. Överallt i länet råder det brist på allt från fullstora konstgräsplaner till idrottshallar och hockeyrinkar, och Tyresö är inte ett undantag.

Tyresö har fostrat en hel del framgångsrika idrottare genom åren, sedan i somras dessutom en OS-bronsmedaljör i judo i Tara Babulfath, men för att vi ska fortsätta göra det måste våra idrottsföreningar ha ytor att bedriva sin verksamhet på. Jag minns själv hur trångt det blir på den enda uppvärmda planen på Tyresövallen i februari när fyra olika lag ska samsas om samma fotbollsplan; och jag vet hur tufft det är för distriktsförbunden att schemalägga matcher i idrottshallarna när det står allt från gymnastikföreningar till bordtennisklubbar i kö för att få utöva just sin idrott där. För både folkhälsan och idrottsrörelsen är det viktigt att det finns adekvata utrymmen för idrottande. Därför föreslår jag att minst en fullstor elvamannaplan till får värmeslingor, samt att man i arbetet kring upprustningen av bland annat Njupkärrs skola ser till så att idrottshallen uppfyller kriterierna för tävlingsmatcher i handboll med mera.

En punkt där Tyresö kommun faktiskt ska ha beröm är faktumet att man i år slog rekord i antal sommarjobb. Att få tjäna sina första egna pengar som 15-åring och att dessutom få viktig arbetslivserfarenhet är fantastiskt. Men som alltid går det att bli bättre, och SSU Tyresö vill se en sommarjobbsgaranti för åldrarna 15-17 år.

Rasmus Blomberg, ordförande SSU Tyresö

Dela