Tyresö Hanviken vann premiären hemma i Tyresö Ishall när storsatsande Visby/Roma kom på besök. Ett av de tuffaste mötena i den östra serien blev tillslut en jämn och spännande premiärmatch. Till en början var dock THH det (ganska överlägset) starkaste laget och styrde spelet.

Hanviken-supportrarna med nya flaggor. Foto: Tyresö Nyheter

Tyresö bättre direkt

Efter sju minuter spel drog Visby på sig sin andra utvisning för matchen och efter mycket press lyckades Adam Falk näta, assisterad av Erik Palm och Lukas Macklin. 1-0 till Hanviken. Spelet mot ett mål fortsatte och innan periodens slut hade hemmalaget utökat ledningen till 2-0, denna gång genom forwarden Isak Sörell, assisterad av Eric Eljas och återigen Erik Palm. I matchens första periodpaus stod det 2-0 till Hanviken.

Visby storsatsar- Uttalade målet: ska upp

Visby skulle dock inte ge upp. I andra perioden kom storsatsande gotlänningarna ut med ny energi och en annan fart. Klubben från ön har tagit beslut om att, precis som Tyresö, bygga en ny ishall. Trots att nya hallen inte ens börjat byggas ännu, är den planerad att stå klar 2026, strax efter att Tyresö Ishall beräknas vara klar. Visby har nämligen ett uttalat mål om att gå upp i Hockeyallsvenskan inom tre år. Till det behövs en ny arena. Men ett första bakslag den här säsongen kom alltså redan i premiären mot Hanviken. Trots bättre energi kom gästerna inte till något riktigt farligt läge i andra perioden heller. Och inför tredje och sista perioden stod det fortfarande 2-0 på resultattavlan.

Tyresö ishall. Det nya, moderna Centrumområdet kryper allt närmare den gamla ishallen. En ny ishall byggs bredvid och beräknas efter mycket förseningar, bli klar i slutet på 2025. Foto: Tyresö Nyheter

Mystiskt mål- var pucken inne?

I tredje perioden hade Visby/Roma växlat upp ännu lite till. Men det skulle dröja sent in i tredje innan Visby tillslut reducerade. THH drog på sig en minst sagt onödig utvisning på en tekning i egen zon. Adam Falk fick sätta sig i båset på en ovanlig “Delay of game”-utvisning. Men det som var konstigast var målet som följde kort därefter. Niko Lahtinen blev näst intill frispelad efter en fin diagonal passning från Adam Hasselvall och sköt pucken… ja exakt var är det nog ingen som vet exakt. Att den var bakom storspelande August Hedberg i mål är säkert, men om det var i mål gick inte att se från läktare eller bås. Det klingande ljudet från målramen spred sig genom hallen och Visbyspelarna firade på isen och i det egna båset. Hanviken tyckte att pucken träffat ribban, Visbyspelarna att det var inneribban. Pucken studsade däremot ut snabbt och ingen av domarna signalerade för mål, till Visbyspelarna stora förvåning. Hanvikenspelarna fortsatte därför att spela, till bortalagets stora protester. Fler spelare åkte efter domarna än pucken. Och 10-15sekunder efter blåser domaren helt plötsligt för mål. Varpå nytt firande från gästerna och kanske ännu större protester från Hanvikenspelarna och publiken. Hur domaren tänkte är svårt att veta, först inget mål och sen helt plötsligt mål. THH-tränaren Anders Hultin var upprördast av alla och sprang nästan ut på isen. Målet stod sig dock och helt plötsligt blev matchen jämn och spännande.

Visby jagade på, det blev allt mer irriterat på isen, båset och läktaren. När Hanviken några minuter efter, anföll och tryckte sig in på Visby-målvakten försvann pucken ur sikte. Helt plötsligt började Hanvikenspelarna fira och så även bås och publik. Men pucken var, ganska tydligt, utanför målburen. Kanske försökte hemmaspelarna få med sig ett mål i Visbystil. Domaren var dock tydlig, han åkte sen långsamt fram mot hemmatränaren Hultin och nästan retsamt visa wash-out, tecknet för att det inte var mål. Allt fler gruff och tuffare tacklingar, men Visby lyckades inte ta sig igenom. Trots desperata försök mot slutet och en plockad målvakt ville pucken inte in. Tyresö Hanviken höll undan och vann hemmapremiären, slutresultat 2-1.

Okej uppslutning

Publiksiffran skrevs till 257 personer, en helt okej siffra som står sig ganska jämnt med resterande hemmalag i premiäromgången i Hockeyettan. Ett stort plus får dock nystartade supportergruppen som pyntade läktaren med nya flaggor och banderoller, tex en på sportchef Mats Börjel. Däremot har man en bra bit upp till seriekonkurrenterna Brödernas/Väsby som drog lite mer än 800 i sin premiär och ännu längre upp har man till storklubben och före detta SHL-laget Karlskrona som hade nästan 3000 på sin match. Sämst i klassen är man dock inte och redan nu är man före 6 andra klubbar, bland annat Piteå, Enköping och Vallentuna. Sämst i klassen hittills är Clemensnäs, från utkanten av Skellefteå som i sin premiär hade 88personer på läktaren.

Hanviken-supportrarnas nya banderoll på sportchefen Mats Börjel och kommunens postkod 135. Foto: Tyresö Nyheter

257 åskådare i Tyresö Ishall under premiären. Foto: Tyresö Nyheter

Härnäst väntar två bortamatcher för THH, på onsdag då man reser till Nyköping och sedan vidare till Surahammar på söndagen.
Nästa hemmamatch för Hanviken är söndagen den 6e Oktober då Enköping kommer besök. Nedsläpp 16:00 i Tyresö Ishall