Strax innan coronan satte klorna i Sverige startade Tyresö FF en grupp för barn med specifika behov för att kunna få nöje av sin fotboll. Efter ett drygt år i dvala så är nu verksamheten i full gång igen, och man vill gärna få in fler ungdomar i gruppen.

NPF står för neuropsykiatriska funktionsnedsättningar och beror på hur olika individers hjärnor arbetar och fungerar. De vanligaste funktionsnedsättningarna är adhd, add, AST, Tourettes syndrom och språkstörning. De olika diagnoserna är närbesläktade och det är vanligt att samma person har flera diagnoser. 

–  Jag hörde av mig till föreningen om det fanns intresse för det här och efter coronan fick jag kontakt med Danne (Daniel Frelin.Reds Anm) och frågade om vi kunde starta upp det här igen, berättar Jill Dahlström för Tyresö Nyheter.

Jill har själv en trettonårig son som har adhd och autism medan Daniel är pojklagstränare och tidigare styrelseledamot i TFF.

–  Min son Vincent provade på fotboll när han var liten men det fungerade helt enkelt inte. Vi var med av planen än på planen. Han är noga med regler, och om tränaren sa att man skulle få ett pass och någon fick två, så kunde det ta en kvart att reda ut.

Daniel Frelin var när det här skulle sätta i gång styrelseledamot, och Mathias Andersson, som driver fotbollsfritids vände sig till honom om hjälp med marknadsföring och lite andra detaljer.

–  Det var först när jag träffade Jill som jag tyckte det blev intressant och ville närvara mer och bidra med det som jag kan bidra med. Numera så delar mitt P11 lag plan med NPF-gruppen så att jag kan gå emellan och det är helt underbart, skrattar Daniel. När jag är med min årskull är jag mer prestigefull och ställer krav, medan man blir på något sätt lycklig på den andra planhalvan. Där ser man bara ren glädje av att få leka med en boll och det är det som är så underbart.

Hur skiljer det sig att träna spelare med NPF mot de andra grupperna?

– Ja det är ganska stor skillnad skulle jag nog säga. Det finns alltid en grundplanering för hur träningen ser ut som vi skickar ut till spelarna i förväg så de kan förbereda sig för vad som kommer, förklarar Jill. En del av spelarna behöver veta när vi spelar tvåmål, när vi skjuter och det är en trygghet som de behöver när de tränar. Vi är också fler tränare på plats för de behöver mer stöttning individuellt.

Laget består av både pojkar och flickor men man spelar inte matcher ännu. Premiär för detta blir det i ST-Cupen som återigen ska spelas för första gången sedan coronauppehållet.

– Det är också viktigt att påpeka att den egentliga beteckningen när man tävlar är parafotboll, där personer med olika funktionsnedsättningar är med. Vi är ganska ensamma om att driva ett lag som enbart har NPF, avslutar Jill.

Har man själv NPF eller barn som har det kan man kontakta Tyresö FF under fliken parafotboll och mejla Jill eller Mattias. Laget tränar onsdagar mellan 17-18 på Tyresövallen.

Niklas Wennergren

Foto: TN Jill Dahlström | Daniel Frelin och Mattias Andersson samlar sina spelare varje onsdag mellan 17 och 18.

Dela