Kommunstyrelsen kommer att besluta att ge flyktingar från Ukraina möjligheten att lära sig svenska på C3L. Tyresö är den första kommunen i Stockholms län som kommer att erbjuda alla Ukrainska flyktingar som har uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet. Uppstarten kommer att ske så snart som möjligt efter att beslutet tagits.

Ukrainska flyktingar har inte haft rätt till SFI till skillnad från andra flyktingar och regeringen har inte gett de den möjligheten. Nu har regeringen rett ut den lagliga gråzonen och också avsatt pengar för ändamålet. Något som Kommunstyrelsens ordförande Anita Mattsson (S) välkomnar men menar att det är för lite och för sent.

– Det är förstås bra att man äntligen gör något, menar hon. Men mycket tid har gått till spillo och de pengar som är avsatta räcker inte långt. I sammanhanget räcker det till studiematerialet. Regeringen borde se det som en möjlighet att integrera Ukrainska flyktingar så att de kan bidra till samhället men det verkar väldigt lågt prioriterat.

Det är kommunens vuxenutbildning som kommer att anordna utbildningen. Tanken är att få in alla som vill i den ordinarie SFI-utbildningen.

– Det är några av fördelarna, säger Christoffer Holmström (S), ordförande i gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden. Vi har väldigt hög kvalitet på SFI-utbildningarna på C3L och då vore det dumt att inte utnyttja det, dels för att det ger en bättre utbildning, det går fortare och är mer kostnadseffektivt än att starta nya grupper.

Integrationen av Ukrainska flyktingar ses av politiken som både nödvändigt och bra för samhället. Argumenten är att det är bra för både individen och samhället. Den politiska enigheten är också stor i frågan.

– Det är väldigt glädjande att vi i Tyresö kan bli en föregångskommun och erbjuda SFI till flyktingarna från Ukraina, säger initiativtagaren Heinz Sjögren (L). Med kunskaper i svenska blir det lättare att få ett jobb, liksom att klara sig bättre i vardagslivet. Det är extra roligt att samtliga partier ställer sig bakom det här framsynta förslaget.

– Det finns politisk enighet i frågan, säger Anita Mattsson (S). Det är glädjande att alla ser fördelarna med att bättre integrera de som flytt Rysslands brutala krig. Trots regeringens saktfärdighet så har vi nu tillsammans hittat en lösning som blir bra för de som behöver språkundervisning och för kommunen som helhet.

 

Foto: TN |

Dela