Södermalms stolthet Hammarby IF på besök i premiärmatchen av Svenska Cupen, då blir det en häftig show de lux. Att förlägga matchtiden till 20:00 på en lördagskväll skulle visa sig ett genidrag. Nybodahallen eller Tyresöhallen som den numera heter var fylld till bristningsgränsen och Bajenklacken bestod minst av 75 personer, vilket är mycket i en liten hall. Som tur var så var resten på hemmalagets sida.

Hammarby femma i Handbollsligan i fjol men utslagna i kvarten fick ta emot tre shoot outs från Tyresö innan domaren blåste igång. Martin Brandt föregick med gott exempel och satte den första. Linus Fröberg och David Christiansson gjorde samma sak. Detta gav Tyresö 3-0 inför start, det tog Hammarby exakt 2:37 att kvittera den ledningen. Ungefär lika lång tid som det tog att göra shoot outen. Då trodde väl de flesta att hemmalaget bara skulle vara något som Bajen skulle röja ur vägen. Så blev det inte. Tyresö tog en ny ledning, först 6-4 därefter 8-6 och det var inte förrän i den 20 minuten som Hammarby var i ledning för första gången. Tyresö beslöt sig för att ta time out vid ställningen 12-12, varpå Hammarby gjorde 5-1 på hemmalaget de sista fem minuterna. Således 13-17 i paus.

Vem stoppar Wigmark?

Det måste ha varit ledordet i pausvilan. Oliver Wigmark hade en stor kväll och hade redan i första satt 6 bollar. Tyresö hade med andra ord lite problem med hans spel. Trots att Gurra “The Wizard”  Skagerling storspelade i hemmakassen blev det en hel del öppna lägen som inte ens Skagerling mäktade med att tal. I den andra halvleken fick man betydligt bättre kontroll på Wigmark och man började så sakteliga närma sig Bajens ledning. Och kvartetten Erik Borgenhäll, Martin Brandt, Linus Fröberg och Ludde Nyström som sammantaget gjorde 20 mål såg till att Tyresö höll jämna steg med storebror. Kvarten in på den andra halvleken stampade Bajen gasen i botten och genom tre mål av Richard Lindström rev man åt sig en ny femmålsledning med tio kvar att spela.

Fröberg långtidsskadad?

Sedan händer det som inte skulle hända. Tyresö är på väg tillbaka i matchen. Tvåmålsunderläge och Tyresöförsvaret tar bollen och sätter upp den på Linus Fröberg som kommer helt fri. Ja ni tror det inte men han drar baksidan av låret och får bäras ut. Eventuellt borta en längre tid.

Efter den händelsen kunde Hammarby cruisa sig fram till slutsignalen och segern.

– Vilken härlig inramning med både mycket hemmapublik och stor Bajenklack. Det var en riktigt rolig match att spela, säger Oliver Wigmark till TN´s utsände efter matchen.

Trodde du motståndet skulle vara så hårt?

– Jag trodde dem skulle släppa efter paus när vi hade 4 bollar upp men vig gav dem lillfingret och det tog hela handen.

Martin Brandt om att matchen havererade när Linus Fröberg skadade sig.

Vi har bollen och chans att gå ikapp till ettmålsunderläge och så drar han baksidan och vi får tre bollar i röven istället.

Hur allvarligt är det med Linus?

– Vet inte men det är så tråkigt. Han hade samma problem förra säsongen och även nu känning innan matchen.

Insatsen som helhet. Hur bedömer du den?

– Helt okej. Bra kämpainsats men vi borde tänka klokare. Tänka lite smartare och inte bara kämpa.

Nästa match är redan på onsdag och även den är hemma mot tuffa Hallby från Jönköping.