Efter en spännande semifinal har fem av landets mest skickliga konditorer kvalificerat sig för finalen i Årets Konditor 2023. En av dem är Linnea Andrae 20 år från Tyresö som driver det egna konditoriet Linnea’s vid Strandtorget. Den prestigefyllda tävlingen, som äger rum den 10 november, kommer att avgöra vilken konditor som får titeln Årets Konditor 2023 och blir Svensk Mästare för professionella konditorer. Med årets tema “Old School” kommer finalisterna att ha sju timmar på sig att skapa innovativa och smakfulla bakverk som visar upp deras hantverksskicklighet och kreativitet.

Årets Konditor är en tävling med en lång tradition som startade redan 1988. Genom åren har tävlingen imponerat med enastående hantverk och kreativitet. I enlighet med traditionen har årets tävling temat “Old School”, där konditorerna själva får tolka och inspireras av temat. Under sju timmar kommer finalisterna att skapa bakverk som utmärker sig genom smakprecision, estetisk och kreativ höjd samt teknisk skicklighet.

 

Från Tyresö deltar Linnea Andrae, 20 år. Det är andra gången hon deltar och andra gången hon lyckats ta sig till finalen. Tyresö Nyheter fick möjligheten att snacka med Linnea Andrae om arbetet inför tävlingen, och visst fanns det en revanschlust:

 

Vad innebär det för dig att delta i denna tävling?

–       Att vara med i Årets Konditor betyder väldigt mycket för mig. Trots att jag ofta får höra att jag är ung för att delta och faktiskt är den yngsta, tror jag inte att ålder ska vara ett hinder… haha. Det är en ära att få vara med igen i år och jag ser verkligen fram emot utmaningen.

 

Är det något som är annorlunda i år?

–       Tidigare hade vi två dagar och tio timmar på oss, men i år har de ändrat det till en enda dag med bara sju timmar. Det innebär att jag måste vara ännu mer effektiv och noggrann i mitt arbete. För att lyckas i tävlingen måste man tänka på alla detaljer, men det viktigaste är att ha en bra grundplan och hålla sig till den. Om man överskrider den tilldelade tiden får man nämligen minuspoäng, så det gäller verkligen att vara disciplinerad och hålla sig inom ramarna.

 

Hur bedöms man i tävlingen?

–       Jag bedöms individuellt i två olika grenar. Först ska vi skapa en tårta som bedöms utifrån smak och olika aspekter, där smaken väger tyngst. Det finns sex olika faktorer som bedöms i tårtan. Dessutom bedöms också min metod, det vill säga hur jag går tillväga och hur jag planerar mitt arbete. Just nu planerar jag noggrant för att se till att allt flyter smidigt under tävlingens gång.

 

I årets tävling ska finalisterna skapa fyra tårtor som räcker till totalt 40 personer samt en tiobitars-tårta som presenteras för juryn. Dessutom kommer de att presentera tolv eclairer, där varje tävlande får en hemlig råvarukorg att använda för att skapa fyllningen till eclairerna. Slutligen ska finalisterna skapa tio stycken kondisbitar som tolkar en klassisk kondisbit och antingen doppas i tempererad choklad eller dekoreras med samma choklad. Varje finalist kommer att ha sitt eget designade “skyltfönster” där de presenterar sina verk.

 

Hur känner du inför tävlingen?

–       Jag tänker att det är viktigt att ha kul, men det är viktigt att också ha en plan. Även en B-plan ifall något skulle gå fel. Man ändrar alltid på någon av reglerna, antingen att något läggs till eller tas bort, vi får exempelvis inte veta vad ingredienserna är i eclairen. 

 

Under finalen kommer en expertsoffa vara på plats med välrenommerade experter som kontinuerligt kommenterar tävlingen. Bidragen kommer att bedömas av en smak- och metodjury, där juryordföranden Cecilia Andersson också är ordförande för föreningen ÅK.

 

Tävlingen är den största i Sverige som har hållits igång i 30 år. Man kommer kunna följa det hela live på youtube, men även fysiskt då tävlingen hålls under Älvsjömässan på bak och chokladfestivalen.

 

Foto: TN Årets konditor | Linnea Andrae. 

Dela