Floran utav fotbollslag i Tyresö utökades en höstkväll förra året när Tyresö Strand FC bildades av fyra ledare från Tyresö FF. Ganska snabbt visade det sig att fler haft samma tankar och snart anslöt sig även andra spelare och ledare. 

Hur startade det här egentligen?

– Det var en rad faktorer som gjorde att vi startade upp Tyresö Strand FC, men den stora grejen var nog att vi tränade och körde på ute i i Strand och sedan åkte vi in till Vallen på helgerna för att spela match och ingen kände till oss där. Jag är ju från Eskilstuna där man har gott om fotbollsklubbar i stället för det här BP-tänket att sno åt sig alla bra spelare och låta dem spela i samma lag, berättar Lars Utter

Eskilstuna har 67 000 invånare och 34(!) fotbollsföreningar registrerade för seriespel. Skulle man ha en liknande föreningstäthet i Tyresö skulle det innebära 24 fotbollsklubbar. Tyresö Strand som bara har varit i gång sedan årsskiftet men har redan bortåt tolv lag i seriespel och ännu fler träningsgrupper. Bollskolan som är för barn mellan fem och sju år leds av Ricky Wessman, som är klubbens fotbollsutvecklare och leder mängder av klubbens aktiviteter utanför seriespelet.

– Min uppgift är att se till att tränarna motiveras och att vi sköter våra uppgifter som förening. Jag ska hjälpa ledarna att utveckla trygga fotbollsspelare och som Lars också sa, så har vi tiodubblat antalet medlemmar från 20 till en bra bit över 200 stycken. I början är det är mycket att göra i början med att lära känna spelare och ledare.

Just känslan av att vara någon som finns och syns är viktigt i klubbens ”tänk”. Lars Utter själv säger att han nästan kan namnen på samtliga spelare i klubben.

Hur fungerar infrastrukturen för klubben? Var har ni klubbstugan exempelvis?

– Där ligger vi på politikerna för då det gäller klubbstugan så är den obefintlig. Det brukar vara mitt vardagsrum som vi har möten i, vilket i och för sig är bra då det ligger nära fotbollsplanen. Förråd har kommunen hjälpt oss med i Strandhallen så den biten har löst sig, men det optimala skulle vara att ha en klubbstuga där vi både kunde ha möten och förråd.

Det som är signifikativt är att Tyresö Strand har en stor samling unga fotbollsspelare som älskar att spela fotboll där dem bor. Klubben har också försökt att göra det till lite av ett jippo när det är matchdagar, med musik och en fin inramning. Lars själv gillar när det är liv och rörelse kring det ställe där han bor och det är han säkert inte ensam om. Det ska också finnas en trygghet där de vuxna vet vem barnen är och barnen vet vem de vuxna är.

– Jag vurmar ju för gemenskapen som bildas kring fotbollen och att en spelare ska bli hälsad på med namn när han möter en vuxen i föreningen. Jag jobbar ju som polis till vardags och jag vet att har man den här gemenskapen i en förening eller ett område så blir det bra även om man gör något tokigt. Man ska våga ringa upp en förälder och berätta att man dragit upp alla tulpanerna ur rabatten och att den faktiskt blir glad för att barnet vågar erkänna att det blivit tokigt.

Även Parafotboll för barn med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning (NPF) har man på programmet. NPF innefattar diagnoserna ADHD/ADD, autism, Tour ettes och språkstörning. Ledarna, Jill Dahlström och Daniel Frelin, har drivit det här laget under Tyresö FFs paraply men nu fortsätter de alltså i Strand. Det har även startat seniorlag både för damer och herrar i Division 5 respektive 7 där ledare och föräldrar i nuläget får besätta platserna till att de yngre kan ta över detta helt och hållet. Hur den här sagan fortsätter återstår att se, men det verkar som om Östra Tyresö har fått en egen fotbollsklubb.

Foto: TN Niklas Wennergren | Ricky Wessman (t.v) och Lars Utter är två portalfigurer i Tyresö Strand FC.

Dela