Väldigt många av oss har varit med om det: Skämtet som lämnar en dålig känsla i magen. En påträngande blick eller en hand som dröjer kvar för länge. 

Det var obehagligt, men så kom tanken: Inbillade jag mig? Det var väl inte så farligt? Vem skulle tro mig? Det här skrev Naiti del Sante, då jurist på TCO, numera Regeringskansliet tillsammans med journalisten Sonja Schwarzenberger redan 2013 i en handbok för TCO om sexuella trakasserier vid namn ”Bryt tystnaden”. Lätt att tänka att den var före sin tid, men med facit i hand så vet vi att det mer handlade om en handbok som snarare kom ut fem i tolv.

Naiti och Sonja avslutade inledningen på boken med ”Vi hoppas att vi tillsammans kan ta steget och bryta tystnaden”. Det tog fyra år till av sexuella kränkningar innan #metoo rörelsen kunde bekräfta att de personer som vågat dela med sig av sina erfarenheter då, inte representerade några undantag, utan snarare tvärtom, och tillslut så bröts äntligen tystnaden.

Den 15 oktober bad skådespelerskan Alyssa Milano kvinnor som ofredats sexuellt att svara på hennes tweet med orden ”me too”, och sen brakade det hela löst. #metoo-historierna är så chockerande många, att man undrar hur i hela fridens namn hamnade vi här, och på vilka värderingsgrunder rättfärdigar vi ett beteende av sexuell natur som kränker någons värdighet.

Beakta att sexuella trakasserier kan bestå av såväl fysiska handlingar som att någon i ord eller med gester uppträder på ett anstötligt sätt. Det gäller alltså alla former av oönskad fysisk kontakt som kramar, strykningar mot kroppen och liknande. Till och med förslag om sex, kommentarer och antydningar räknas.

Jag satt åtta år som nämndeman i tingsrätten och förundrades över den höga snittåldern på nämndemän, där en del hade en förlegad kvinnosyn om bl.a. huruvida klädsel eller tidigare sexuella erfarenheter avgjorde om en kvinna ansågs blivit våldtagen eller inte. I mitt tycke spelar det ingen roll om en kvinna t.o.m. skulle gå omkring spritt språngande naken och vara prostituerad, ingen har rätt att kränka, sexuellt trakassera eller våldta henne, helt oavsett, punkt. Utmanande kläder, promiskuöst beteende, påverkad, har inte sagt nej, inget av det där spelar någon som helst roll, utan samtycke, inget sex. Sex med någon som är oförmögen att ge sitt samtycke, det är en våldtäkt enligt mig.

Jag har fyra barn, och det är svårt att inte tänka på ens egna två döttrar när man läser #metoo berättelserna, för de är alla någons dotter, och männen i berättelserna är alla någons son, som förmodligen haft föräldrar med de bästa intentioner att uppfostra en välartad son, och ändå befinner vi oss mitt i ett massivt misslyckande om hur män beter sig. Hur kommer det sig? När #metoo tsunamin passerat, vad händer då? Sverige har vanligtvis bara har plats för en dominerande nyhet åt gången och när nästa stora samtalsämne kommer, glöm inte då att välja att vara en del av lösningen, istället för en del av problemet.


Max Tegman

Ordförande/Huvudskyddsombud

Vision Tyresöavdelningen

Foto: TN |

Dela