Fram till 2015 skaffade kommunen varje år fram ett antal sommarjobb, dels inom den egna verksamheten och utöver det också i kontakter med lokala företag och arbetsgivare. Varje år sökte mellan 400 och 500 elever sommarjobb via kommunen. Tyvärr räckte pengarna som kommunen hade för sommarjobben bara till att i bästa fall 25–30 procent av de elever som sökte, också fick ett sommarjobb.

För två år sedan beslutade den borgerliga majoriteten att införa en ny modell för sommarjobben, en modell som hämtades från Sollentuna. De som ville ha ett sommarjobb fick själva leta fram det och komma överens med arbetsgivaren om jobbet. Kommunens insats bestod i att ersätta arbetsgivaren med halva lönekostnaden.

Resultatet av den ändringen blev att ännu färre nu kunde få ett sommarjobb. Det visade sig att alldeles för få ungdomar på egen hand klarade av att skaffa ett sommarjobb till sig själv. Förra året, det vill säga 2016, blev resultatet att av planerade 200 så kunde 95 ungdomar få fram ett sommarjobb.

Detta kan jämföras med Nynäshamns kommun som arbetat på ett helt annat sätt och satsat på att på olika vägar få fram sommarjobb till sina ungdomar. Sommaren 2016 fick 486 ungdomar i åldrarna 16–18 år, erbjudande om sommarjobb i Nynäshamn och 394 av dem tackade ja. Och i år har totalt 540 ungdomar sökt sommarjobb genom Nynäshamns kommun.

Efter två år med dåliga resultat, har den borgerliga majoriteten här i Tyresö nu insett att deras modell inte höll måttet, konstaterar Kristjan Vaigur, socialdemokraternas gruppledare i gymnasieoch arbetsmarknadsnämnden. Nu kommer kommunen förutom de jobb som ungdomarna själva ska leta fram, också ta fram jobb inom kommunen. Det är betecknande att även Sollentuna nu på samma sätt delvis har ändrat sin modell för sommarjobb.

Nu kommer Tyresö att betala halva lönekostnaden för 120 sommarjobb som ungdomarna själva tar fram hos privata arbetsgivare. Lönen för sommarjobbet blir sammanlagt cirka 9 600 kronor. Därutöver ska kommunen ta fram 50 platser på kommunala arbetsplatser, främst äldreomsorg och hemtjänst. Även här blir lönen cirka 9 600 kronor. Kommunen ska även erbjuda fem platser som ”sommarloventreprenör” där ungdomarna får lära sig att starta eget företag. Detta sköts av en privat aktör och kostar kommunen 7 900 kronor per plats, varav ungdomen får 2 500 kronor.

Det betyder att totalt kan 175 ungdomar få jobb i sommar, varav 50 via kommunen, konstaterar Kristjan Vaigur. Ett steg i rätt riktning, men vi har en lång väg kvar innan vi är ikapp Nynäshamn

Foto: TN Tyresö Nyheter | Kristjan Vaigur vill att fler ungdomar får jobb i Tyresö

Dela