Varje år, varje jul och nyårshelg, sedan 1984 så har Tyresö FF arrangerat Tyresö kommuns mest publika evenemang, med runt 50 000 åskådare.

Vi, jag och min vapendragare, fotografen Claus Meyer, beger oss till Tyresöhallen eller Nybodahallen som de flesta ännu kallar hallen en vanlig gruppspelkväll. Vi möts av ett myller av spelare i matchdräkter som byter och kollar sina fotbollskort, som delas ut till de som spelar. Man slås av den enorma gemenskapen mellan spelare som umgås med sina lagkamrater, delar en läsk i cafeterian och lite blygt tar kontakt med spelare från andra lag.

ST Cupen är en instutition i fotbollssverige. Här har de flesta Allsvenska spelare från Stockholm spelat åtskilliga gånger. Kennedy Bakicirouglou, som ska vara prisutdelare på finaldagen är en av dem, men den nyblivna pappan kommer på finaldagen inte förr. 

Det här är gruppspelsdag och ändå är det omkring 400 åskådare på läktaren redan när vi kommer. Spelare och föräldrar från Tyresös ungdomssektion hjälper till med att städa, koka kaffe och sälja grillade smörgåsar. Även seniorlagen är med och hjälper till. Sida vid sida med föräldrarna i klubben jobbar även seniorlagens spelare. Alla är införstådda att den här cupen inbringar stora summor till alla sektioner i föreningen och alla hjälper till utan att klaga.

Herrlagets tränare Claes Brikell coachar TFF i den äldsta pojkklassen denna kväll, så han behöver inte koka kaffe denna kväll, men är i princip alltid i någon av hallarna.

– Att coacha de äldre juniorerna ger mig en bra insyn i vilka de är och hur de fungerar. De ska ju förhoppningsvis spela med oss snart, säger Claes anspråkslöst.

Cupen som spelas i fyra hallar runt om i kommunen har de senaste åren ändrat skepnad i många avseenden. På 80 och 90-talen var detta den stora prestigekampen mellan föreningarna i Stockholm och det satsades oerhört på att plocka hem så många pokaler som möjligt. I och med inomhushallarnas intåg så har många av de ”stora” föreningarna, med större resurser, valt att använda vinterlovet för spel i dessa istället. Tyresö FF var då snabba till förändring och har istället satsat på att göra cupen till en mer breddinriktad upplevelse med spelarna i fokus. Det delas, som tidigare nämnts ut fotbollskort, vattenflaskor och annat smått och gott från sponsorerna. Man anordnar tävlingar och har gjort många innovationer, inte minst på det tekniska planet. Förr så gick mycket pengar till att trycka upp en katalog med de mer än ettusen matcherna, något som numera är ersatt med en app som publiken själva får betala en liten summa för. I gengäld så kan de se matcherna live då man filmar samtliga matcher. Mer än 300 timmar direktsänd fotboll streamas från ST-Cupen varje år.

Nyhet för i år var att även låta sexåringarna vara med i turneringen. De fick spela tre mot tre på uppblåsbara planer i Forellhallen. Ett mycket populärt initiativ ska framhållas. – Vilken glädje bland de som var med och spelade! Jag har nog aldrig haft sån huvudvärk efter ett hallpass, skrattar Per Lindström som var hallansvarig under sexåringarnas turnering. Ytterligare en nyhet är den öppna damklassen där även seniorer får delta. I år ställde endast åtta lag upp men i framtiden så hoppas föreningen mycket på den klassen. Den borde ju passa som handsken på damsidan där spelarna ofta är yngre. Kanske är det också så att innovationerna är extra många just i år? Det har också spelats en uppvisningsmatch mellan Tyresö FF och Enskede IK i gåfotboll. En sport som är på stark frammarsch bland äldre och där både kvinnor och män spelar i samma lag. Kanske kommer det att finnas som tävlingsklass nästa år.

– Vi har talat om det men det beror på intresset, så detbär inte något som är spikat ännu, säger Tyresös ordförande Christer Themnér till TN.

Jag och Claus följer den äldsta åldersklassen U21 där det även Sirius från Uppsala har tagit sig till start. Sirius kommer med ett rent futsallag, som är den moderna benämningen för inomhusfotboll. Futsal är ett utmärkt komplement och mycket utvecklande för tekniken och Futsalen är stor på kontinenten i just det syftet. Eftersom fotbollsförbundet skiljer på futsal och utomhusfotboll så kan man dessutom representera olika klubbar i de olika grenarna. Spelet är snabbt och tufft. Publiken som växer allt längre kvällen går blir mer och mer entusiastisk. Snart är också hela hallen fylld och köerna till cafeterian blir bara längre och längre, medan Hanviken tar sig an Tensta. Tensta är numret för lite och saknar avbytare men de ska ha all heder av sin insats, trots att HSK vinner enkelt med 4-0. Efter Hanvikens uppvisning får vi se hur pass bra Sirius verkligen är, när de möter Sundbyberg. Sumpan är dock ett mycket starkt lag och efter ett övertag för Sirius i inledningen så tar man helt över matchen. Högt tempo. Fin teknik och mycket bra underhållning. Helt rättvist vinner Sundbyberg med 1-0 och Sirius blir faktiskt helt utan poäng i gruppspelet. Något som inte alls bekymrar Reza Rezaie som tyckte att det var en utmärkt kväll.

– Jättebra träning. Jättebra arrangemang. Resultatet var inte det viktigaste, säger Reza till TN efter förlusten mot Sundbyberg. Jag har i flera år försökt att få klubben att starta en futsalverksamhet så det här är första året vi kör.

Han är övertygad om att det här är framtiden för svensk fotboll. Laget som han med sig har han plockat ihop via en sökning på Facebook och bland Sirius juniorer.

Finaldagen är så att säga ST Cupens julafton. Eller nyår kanske. Eller båda två tillsammans. Trots att klockan är över två när jag kommer så ler Göran Persson mot mig och säger:

– Ja vi sa väl runt halv två eller hur? Göran har lite överdrivet,arbetat  mellan 21 och 23 timmar sedan annandagen, för att få cupen att rulla som den ska. Veckorna innan spenderade han utanför COOP i centrum för att sälja Bingolotter för TFF. Att han orkar skämta denna sista dag är ganska överraskande. Imorgon misstänker jag att han kommer sova till 17:30.

Finalerna från åldersgrupperna får inte alla plats i Tyresöhallen men  väldigt många. Jag hinner se elva, och då är jag bara där halva dagen. Det är TV sändning, fullsatta läktare, intervjuer mellan matcherna och en smått fantastisk speaker. Det här är barnens och ungdomarnas högtidsstund. Här kan de för 20 minuter glömma att skolan startar imorgon och att nu så är 800 par ögon fästade på dem. 

När den sista finalen blåses igång så mäktar jag tyvärr inte med mer. Överdoserad på svart Gevalia kaffe och kokt korv går jag för första gången på sju timmar ut i friska luften. Ännu en lyckad turnering har genomförts. Jag borde säga adjö till Cupgeneralen Robert Frinell men jag orkar helt enkelt inte leta rätt på honom. Nästa gång vi ses ska jag fråga hur många arbetstimmar som de ideella cuparbetarna lägger ner varje år, för jag tycker att han borde ha såna uppgifter. Nu har vi exakt 362 dagar kvar till nästa års cup, och jag tror att många längtar redan nu.

Niklas Wennergren

Foto: TN Claus Meyer |

Dela