SSU, socialdemokraternas ungdomsförbund har valt en ny ordförande i Tyresö. Andreas Mattisson är 16 år och har varit medlem i SSU sedan den 16e februari 2018.  När vi frågar om vilka frågor som är viktiga för unga idag lyfter han miljö och klimatfrågan och bostadsbristen. Andra frågor på agendan är att stoppa nedskärningar i välfärden och att motverka högerextremism och rasism.

Vem är du och vad gör du när du inte är ordförande för SSU?
Mitt namn är Andreas Mattisson och jag är 16 år. Jag har varit medlem i SSU sedan den 16e februari 2018 och blev som mest aktiv våren 2019 i och med EU-valet! Just nu studerar jag samhällskunskap med profil miljö på Norra Reals gymnasium i Vasastan, där jag går i årskurs 1. Halva släkten är svensk och andra halvan är spansk, därför har jag förmånen att kunna prata både svenska och spanska. Mycket av min fritid går till mitt främsta intresse, politik. Annars gillar jag att träffa kompisar, något som skett mindre under pandemin. Även att cykla tycker jag om och så ofta jag kan så tar jag cykeln in till plugget. Andra saker jag gör på fritiden är att lyssna på musik, ofta 60 till 90-tal. Just 80 talet gillar jag extra mycket, dels musiken men också gamla politiska debatter är kul att titta på! Jag är en person som har mycket energi och som gärna träffar kompisar och socialiserar. Även familjen är viktig och pandemin har gjort det extra jobbigt eftersom en del av släkten bor i Spanien och då har vi inte kunnat träffas på mer än ett år. Det är något jag längtar efter mycket. Även att komma ut och träffa kompisar och prata politik med alla ungdomar är något jag ser fram emot!  

Vad fick dig att engagera dig politiskt?
Mitt politiska intresse går ett tag tillbaka i tiden. Men min politiska övertygelse har alltid varit densamma. Redan innan jag kunde mycket om politik så röstade jag vänster i skolvalet i 4:an. Sedan dess har jag lärt mig mycket mer och min politiska övertygelse har stärkts. Jag blev övertygad när jag lärde mig om de ledande kämparna för demokratiska rättigheter och mänskliga rättigheter som tex Olof Palme, en stor förebild för mig. Jag blev det också när jag fick lära mig om hur Tage Erlander byggt upp det svenska folkhemmet och hur Socialdemokratin i Sverige gjort så mycket för oss invånare med reformer som fri skolgång och fri sjukvård, något som inte är en självklarhet i andra länder. Ännu mer övertygad blev jag när jag hörde om Hjalmar Brantings regeringstid med bland annat införandet av allmän och lika rösträtt. Ännu mer övertygad blev jag när jag lärde mig om hur folk har det på andra ställen på vår jord. Där man på vissa ställen inte har samma förutsättningar till ett bra liv på grund av vilken inkomst föräldrarna har eller om man växer upp i länder utan demokratiska fri och rättigheter. Demokrati och allas chans till ett bra liv oavsett vilken bakgrund man har, kommer jag alltid att kämpa för. Min övertygelse stärks varje dag när jag gång på gång får läsa om nedskärningar och tokiga privatiseringar inom vår gemensamma välfärd. Folkets intresse måste alltid komma före intresset att göra vinst. Den sista knuffen som fick mig att gå med i SSU var när jag såg hur högerextremismen och rasismen tog fart i Sverige och i europa. När man har facit i hand så kan man omöjligt stå vid sidan av när dessa fruktansvärda krafter sprider sig och idag är det bara Socialdemokraterna som kan stoppa högerextremismen.

Vilken eller vilka frågor tycker du är de viktigaste för unga i Tyresö idag?

Vad jag märkt av så skulle jag säga att miljö och klimatfrågan ligger högt på ungas agenda än idag, även på min agenda. Miljö och klimatfrågor är definitivt något jag som ordförande för SSU Tyresö kommer att driva vidare och även försöka snabba på omväxlingen till en mer hållbar kommun. Men sen så är frågor som bostadsbristen, vilket är ett jättestort problem idag, något som oroar unga i kommunen. Jag stödjer verkligen kommunstyrelsens idéer och planer på att bygga nytt och speciellt fler hyresrätter! Mitt mål som ordförande för SSU Tyresö kommer vara att kortsiktigt försöka få igång engagemanget hos Tyresös ungdomar och försöka växa som SSU- klubb och definitivt öka medlemsantalet. Sedan ser jag fram emot valrörelsen nästa år då det gäller att övertyga allt fler och sprida vår politik och såklart få inflytande i kommunpolitiken genom att bland annat få fram våra egna politiska förslag! Det här ser jag verkligen fram emot.

Foto: TN Tyresö Nyheter | Andreas Mattisson är ny ordförande för SSU i Tyresö

Dela