Att få till ett möte med Anna Brandt är inte det enklaste. Inte så att hon är svårfångad på något sätt, men hon lider av postcovid, något som gör att hon ofta känner sig trött.

Vi hade stämt möte i fredags efter att hon slutat jobbet men hon orkade inte, så vi väntade några dagar med att ses. När hon nu sitter framför mig på Sur & Deg i Bollmora Centrum känns hon pigg och alert, även fast hon är något sen.

– Jag har glömt bort hur dåligt tränad jag är efter sjukdomen. Jag orkar knappt gå så här långt längre, ler hon ursäktande.

Att hon sedan några år tillbaka är Tyresös mest säljande konstnär gör också att sjukdomen kommer väldigt olägligt. Innan hon drabbades av covid sålde hon tavlor i parti och minut. Så många att när hon ringde Skatteverket för att fråga om momsreglerna så gratulerade dem henne. Det är tydligen inte så vanligt att konstnärer passerar momsgränsen.

För ett par år sedan berättade hon för mig att hon skulle få hänga sina tavlor på Farbro Nikos Café och galleri på Södermalm. Tre av tavlorna såldes och helt plötsligt fanns det en efterfrågan och bollen var så att säga i rullning.

Vad är det som inspirerar dig när du målar?

–  Färg är viktigt för mig, till och med viktigare än själva motivet. När jag tar fram en helt tom canvasduk vet jag aldrig hur det kommer att sluta, bilder dyker upp allt eftersom beroende på tankar, minnen och sinnesmod. Jag avslutar alltid med att hänga upp tavlan på väggen hemma. Då ser jag vad som behöver justeras eller om en ytterligare färg behöver läggas till så inte motivet känns ”platt”.

Hennes tavlor kan beskrivas som en bombastisk explosion av blommor, färger, ängar och himlar. Som en symfoni av Joseph Hayden som plötsligt fått storhetsvansinne ungefär. Om Annas målningar är storslagna så har hon själv en ytterst modest framtoning. Född och uppvuxen i Åmål i Dalsland fick hon som liten följa med mamma Siv, som också hon var konstnär, på utställningar.

– Hon tog även med mig till vackra kyrkor och trädgårdsparker. Hennes målningar bestod av mycket färg så jag har nog blivit influerad av henne.

Det är inte enbart färger som inspirerar Anna till dessa vackra målningar.

– Mina målningar är också ofta en tolkning av barndomen och platser jag besökt. Ibland även platser jag vill besöka. Som alla vackra trädgårdar och parker runt om i världen.
När jag var liten så var helgnöjena att åka med mormor och morfar ut i naturen med bilen, vi hade alltid med mackor och chokladdryck i termos och valde en mysig plats mitt i naturen, många av mina motiv kommer just från dessa minnen.

Det är inte enbart i Sverige som hennes tavlor säljs. Eftersom hon döper sina tavlor på italienska så säljer hon många av dem dit. Norge, Danmark och Nederländerna är de länder där hennes konst säljer bäst, och en tavla har till och med letat sig över till USA.

– Jag har fått jättemycket hjälp från konst.se och från inzpero.se som säljer mina tavlor som posters. Utan dem hade det fortfarande varit en fritidssysselsättning.

Numera målar hon enbart på söndagar, för att spara på krafterna och blir fri från sin sjukdom.

När du blir frisk och kry, vad ska du göra då?

–  Jag tänker att jag vill prova stå upp komik, säger hon utan att blinka.

Först tänker jag att människan är tokig, men vid närmare eftertanke så låter även detta logiskt för nu är det inte bara Annas pepparkakor som säljs världen över. Även Annas konst går på export.

 

Niklas Wennergren

 

Foto: TN Anna Brandt | Anna, framför ett av sina verk.

Dela