Bostadspriserna fortsätter uppåt, både i landet i allmänhet och Tyresö i synnerhet. Under årets första tre månader har villapriserna ökat med 4,3 procent och priserna för bostadsrätter har gått upp med 1,7 procent, enligt Svensk Mäklarstatistik.

Ökningen innebär att prisutvecklingen den senaste 12-månadersperioden för villor i Tyresö är 7,9 procent och för bostadsrätter 3,5 procent. Hos mäklaren HusmanHagberg ser man att en prisökning ligger i korten för helåret 2017.

– Fortsätter det relativt låga utbudet kan vi nog få se en liten generell prisökning, i övrigt känns marknaden stabil på en hög nivå, förklarar Tomas Eriksson som är kontorschef för Tyresö/Älta.

Eftertänksam marknad
Under det första kvartalet har det sålts 55 villor och 111 bostadsrätter i Tyresö kommun, vilket är en minskning från förra året.

– Idag är marknaden mer eftertänksam, vilket vi ser som sunt. Det kan dock leda till att vissa typer av objekt fortsatt stiger i pris medan andra kan sjunka något eller stå stilla i prisutvecklingen. Det är normalt efter en historiskt lång prisuppgång, säger Tomas Eriksson.

Tyresö över länssnittet
Intresset för Tyresö kommun är ökande. Exempelvis är prisökningen för villor klart över länssnittet, samt högre än exempelvis Nacka.

– Vi ser en ökning av spekulanter på våra visningar i Tyresö som tidigare inte haft anknytning till kommunen, utan som söker bostad mer brett i Stockholm. Inflyttningen till kommunen tror vi därmed kommer öka, vilket på sikt kan leda till ökad efterfrågan på bostäder. Vi upplever att fler upptäcker vår fina skärgårdskommun och fördelarna med att bo i Tyresö, säger Tomas Eriksson.

– De högsta årstakterna för bostadsrätter i landet hittar vi i centrala Göteborg, Stor-Göteborg, centrala Malmö och StorMalmö. Samma höga årstakt för villor återfinner vi i Stor-Göteborg, säger Hans Flink, försäljningschef på Svensk Mäklarstatistik. o

Foto: TN Niklas Wennergren |

Dela