Caroline Sjöblom är 27 år och tillhör de nya, unga tränarna i Sverige, trots att hon härstammar från Åland. På två säsonger har hon vunnit serien och Victoria Cup med ett mycket orutinerat seniorlag där spelarna mestadels är mellan 16 och 22. Laget har också etablerat sig som ett stabilt Division 1 lag.

Dessutom så har hon sommarpratat i Åländsk radio som vilken Pia Sundhage som helst. Hur kan ett lag som först gjorde skandal och konkurs och därefter inte gjorde något väsen av sig i mitten av Division 2 helt plötsligt vara hetast i södra Stockholm?

 

Varför valde du Tyresö FF?

–          Tyresö i sig har hos mig ett värde. Varumärket Tyresö är trots konkursen rätt attraktivt och eftersom jag jobbar som distriktsinstruktör så hade jag koll på en hel del unga spelare som fanns där. Det i kombination med just den rollen som Tyresö presenterade för mig, att jag skulle få gå in i en satsning och sådant gillar jag. Det passar mig. Jag dras till sånt.

Vad innebar satsningen?

–          Satsningen var att man stack ut hakan och sa att man ville stiga upp i Division 1 och det vill vi göra med dig. De trodde att jag var rätt person så det blev som att jag gavs ett förtroende.

Vad var din idé från början?

–          När jag kom så märkte jag att det var så låg kvalitet. Det var lågt tempo. Spelare som sprang omkring och inte hade några uppgifter och kanske inte ens tänkte på vad de gjorde på plan. Jag tänkte OJ! Vi måste få upp den fysiska statusen, så det la jag väldigt mycket krut på i början. Sedan var väl min plan att få ut min fotbollsfilosofi. Vi ska inte tjonga fotboll. Vi ska spela fotboll. Jag upplevde att det var lite vad man gjort tidigare.

Första säsongen, så vann ni serien överlägset. Vad gjorde du som dina föregångare misslyckats med?

–          Jag tror att jag fick upp självförtroendet på spelarna och att laget fick en spelidé som de trodde på. Att jag gav spelarna prestationskrav på matcherna. De kunde inte sluta spela bara för att de ledde med 3-0 utan måste jobba på för att göra ytterligare mål. Jag var aldrig nöjd, trots att vi vann match efter match, och jag tror jag förmedlade det till tjejerna.

Ni låg med i serietoppen rätt länge även i år…

–          Ja allt låg ju i våra händer. Vi har ett lag som är orutinerat, man kan tjata om att vi har ett ungt lag, men framför allt har vi ett orutinerat lag. Det är ytterst få som tidigare har spelat på Division 1 nivå och vi får dippar i matcherna som man inte får i vanliga fall. Vi vet inte hur vi ska spela av en match. Man vet inte hur man ska agera när man möter ett rutinerat motstånd, så jag tror att vi lärt oss massor under den här första säsongen.

Vem eller vilka spelare som har varit med under de här två åren har varit nycklar till framgång?

–          Victoria Isaksson har varit otroligt viktig. När vi spelar genom henne så spelar vi väldigt bra. Jag kan ibland känna att vi använder henne för lite. Hon är ofta spelbar men vi ser inte alltid det. Sedan så får jag nog säga Josefine Lindberg, en spelare som ger allt i alla situationer, i alla lägen. Visst det kan bli lite väl mycket känslor där men då får man säga till henne att coola ner sig. Hon är en förebild när det handlar om att göra det hårda jobbet.

Vilka förändringar kommer att ske?

–          Det kommer att ske en hel del förändringar. Spelare slutar. En del går i pension. Så det kommer att bli en förändring. Sedan så är det väl tänkt att vi ska få in en del spelare uppifrån, men det är svårt. Vi jobbar inte med löner så vi får se vad som ramlar in. Förhoppningsvis så får vi in lite spetsspelare. Sedan över lag så kommer vi att ställa högre krav. Vi ledarstaben kommer att leverera ett proffsigare jobb vilket också gör att kraven på spelarna kommer att bli högre. Det är inte enbart det som sker på match och träning utan vad du äter, återhämtar sig och sådana saker som kommer spela in.

Nu har du också blivit sportchef på damsidan. Vad kommer att hända nu?

–          Som A-lagstränare så är man med och har fingrarna i syltburken överallt. Man ska samverka med en massa andra. Nu är det jag som är den som beslutar vilket gör det mycket lättare. Det handlar väl lite om att man har mandat för det man gör. Jag få sitta med i damkommittén och vara med och utveckla ungdomssektionen.

Niklas Wennergren

Foto: TN Caroline Sjöblom | Caroline Sjöblom flankerad av från vänster Josefine Lindberg, Linn Axelsson och Frida Thörnqvist.

Dela