Varje år delar Tyresö kommun ut kulturstipendier för att stimulera kommunens kulturella liv och för att uppmuntra och stötta kulturellt verksamma personer i kommunen.

Stipendiet fördelas av kultur- och fritidsnämnden och det är kommunfullmäktige som varje år bestämmer hur mycket pengar som ska delas ut. 

I år går stipendiet till konsthantverkaren Amandine Coget och keramikern och konstnären Mélanie Baker Hörnstein. De får vardea 15 000 kronor och utdelningen kommer att ske på Tyresö kommuns nationaldagsfirande den 6:e juni. 

Mer om stipendiaterna: 

Mélanie Baker Hörnstein

Stipendiet delas ut till stöd för hennes verkstad på Brevikshalvön. Mélanie är keramiker på heltid och mest känd för sina karaktäristiska och vackra vaser. Dessa gör hon från grunden från drejning till glasyrtillverkning och bränning. 

Mélanies konst syns även utanför Tyresö, bland annat i olika inredningsreportage och som medlem i Konsthantverkarna i Stockholm. Under hösten kommer man att kunna titta på hennes konstverk i konsthallen i Tyresö centrums bibliotek. 

Amandine Cloget

Stipendiet tilldelas för att Amandine ska kunna genomföra ett projekt med handgjorda plädar från Uddby gård. Större delen av materialet samt själva plädarna kommer att vara tillverkade i Tyresö. Under namnet Fibraquarelle lanserar hen sig professionellt via webb och sociala medier. 

Förutom plädarna tillverkar Amandine handdukar, sjalar, tallriksunderlägg med mera. Hen fanns även representerad med två konstverk i Konstahallens julsalong 2019.

 

Foto: TN | Mélanie Baker Hörnstein, årets kulturstipendiat

Dela