Deras framfart på handbollsplanen har knappast gått någon omärkt förbi men att de också var ett par på sidan av planen kanske inte är allmänt känt..

 Sedan några år tillbaka är Jesper Johansson och Tindra Sundin ett par, och det märks att de bara har ögon för varandra. Det liksom sprakar när de tittar på varandra när jag ber att få ta några fotografier för tidningens räkning.

– Ungdomarna får ha nedervåningen så bor jag och Tobbe (Jespers yngre bror även han spelare i Tyresö Handboll. Reds Anm.) berättar Janne Johansson när jag besöker familjen i deras hem i Trollbäcken. Även pappa Janne spelade handboll i sin ungdom, och samlade på sig fem SM guld med Redbergslid på 80-talet.

Tyresö Handboll har alltid satsat på att vara en klubb med hög trivsel snarare än höga löner något som tycks ge utdelning både på plan och vid sidan av.

Var det på det sättet som ni två träffades?

– Ja eller genom gemensamma kompisar, men givetvis handbollskompisar, säger Tindra.

Jesper blev klar för IFK Ystad ganska tidigt in i säsongen, hade ni redan då planer för att hitta en elitserieklubb i närheten även för Tindra?

-När det blev klart med Ystad, så började Tindra kolla upp klubbar i närheten för hon vill ju precis som jag bli så bra som möjligt i handboll. Dessutom fanns det ju också ett intresse från Kristianstad redan förra säsongen, så det var ju inte en slump att det blev Kristianstad bara för att det skulle funka mellan oss, berättar Jesper.

– Både jag och Jeppe har två väldigt bra säsonger bakom oss, och vi kände båda två att vi var redo att ta nästa kliv, fyller Tindra i.

Jesper har gått fram som en ångvält i Allsvenskan den här säsongen och gjort 160 mål på 26 matcher och detta utan att vara straffläggare. Klubbrekord för Tyresö Handboll och ett snitt på drygt sex mål per match. Tindra satte 57 mål på 16 matcher, då hon var skadad i slutet av säsongen.

Du ska spela för IFK Ystad, är det skillnad mot Ystad IF?

–  Ja Ystad IF är ju den stora framgångsrika föreningen historiskt sett medan IFK är mer underdog. För farsan var det viktigt att de blev IFK, han hade många hårda duster med IF på 80-talet, så för honom spelade det roll. Han påstår också att han alltid var bäst på plan där nere, skrattar Jeppe och det är tydligt att ämnet varit på tapeten mer än en gång. 

Som handbollsspelare på elitnivå, kan man leva på sin lön?

–  Som damhandbollsspelare, definitivt inte, säger Tindra bestämt. Varför det är så, är en fråga jag ställt mig tusen gånger, men det är bra att gilla läget. Samtidigt så är det i det här läget inte för pengarna som man spelar handboll. Man gör det för att det är ens identitet och ens allt.

Vad vet du om Kristianstad?

–  Det är en riktig handbollsstad och det är det som känns kul. Det är handboll överallt och det är lite det som man saknar här i Stockholm. Kristianstad är en bra klubb med bra möjligheter, ett jävligt bra lag helt enkelt. De tog sig till kvartsfinal i slutspelet så det känns väldigt spännande att komma dit.

Kommer du att vara den stora stjärna du varit i Tyresö de senaste åren även i Kristianstad?

– Det är det absoluta målet, sedan är jag väldigt ödmjuk inför det här så man får helt enkelt träna sig upp och spela sig upp, men bollen är rund och allt kan hända, säger Tindra.

Säsongen avslutades på en 12:e plats (av 14 lag) och ni klarade kontraktet på grund av att man utökar serien.

– Den här säsongen var så speciell med uppehåll och uppskjutna matcher på grund av coronan och med en avslutning med sex matcher på tre veckor. Vi var ett av de bättre lagen i slutet av serien och det är väl något som Tyresö får ta med sig till nästa säsong.

Det är åtta mil mellan Ystad och Kristianstad. Var kommer ni att bo?

– Vi kommer bo i Ystad, på Mariagatan, i huset bredvid där Kurt Wallander bodde så det kommer väl vara full med tyska turister kan jag tänka mig, säger Jesper. Det ska visst vara något slags museum där nu.

– Det är jäkligt nojigt att flytta till Ystad för vi har hört så mycket om alla morden där nere, skrattar Tindra.

Tyresö Handboll är kanske landets största talangfabrik, men oftast har det handlat om målvakter och kluriga kantspelare som tagit sig vidare till den högsta serien. Det är alltså mycket ovanligt att man exporterar två stycken niometersspelare, och det på samma säsong.

Tyresö Nyheter vill på detta sätt tacka både Jesper och Tindra för sina insatser och för allt material de gett oss att skriva i vår tidning.

Fotnot: Även Jespers mamma Eva spelade handboll för Tyresö HF, som laget hette på den tiden.

Niklas Wennergren

Foto: TN Niklas Wennergren | Handboll + Kärlel = SANT

Dela