Det var lite speciella förutsättningar som gällde inför lördagens match, eller rättare sagt matcher, mot handbollsklubben som huserar en kortare löprunda från Danmark. 3.750 meter om vi ska vara exakta.

Utan att forskat närmare i frågan måste det vara den föreningen med det längsta namnet. Olympia Vikingarna Helsingborgs Handbollsklubb skojar man inte bort och är givetvis en följd av en sammanslagning för snart 30 år sedan. Att spela borta mot Allsvenskans solklara seriefavoriter, som leds av Tyresösonen Toni Johansson, är en tuff utmaning i sig. Att färdas de nästan 57 milen för att vara på plats redan vid lunch, då matchstarten var satt till 14.00, är på intet sätt optimalt om vi ska kunna prestera på topp vilket är ett måste om vi ville ge dagens motståndarna en match.

Tyresö Handboll är en av tre klubbar, i Allsvenskan, som representeras i både herr- och damligan. Det långa namnet är ett av de andra. Schemaläggningen är numera så fiffigt att matcherna ligger i anslutning till varandra. Förutom att det förhoppningsvis skapas ett större intresse runt arrangemanget så finns det här möjlighet att spara både pengar och miljö om man väljer att åka i en gemensam buss. Som tidigare påpekats var den extremt tidiga avgången, från Pluggvägen i Tyresö, något som inte ger de bästa förutsättningarna. Att då kräva det av damerna, med matchstart 16.00, var aldrig aktuellt.

Sagt och gjort, turnén till Sveriges åttonde stad började redan på fredagen. Det blev övernattning längs E4:an vid Lagans dalgång och endast 12 mils bussfärd nästföljande morgon. En rejäl hotellfrukost och endast en dryg timmes bussresa låter i mina öron något att föredra, framför alternativet.

Förutsättningarna vid matchstart var, i stället för bussega kroppar, energifyllda spelare med god sömn i ryggen och äggröra med bacon i magen. Det var i alla fall den officiella rapporten som jag inte har någon anledning att tvivla på. Om inte annat bevisade matchbilden detta. Jävlar vilken inställning att inte ge upp. Att skriva ett matchreferat enbart baserat på arbets- och matchprotokoll blir lite som att cykla i mörker med jag gör ett försök. Att Gurra blev valt till matchens lirare vittnar ju en hel del om han insats men jag har inte mycket att gå, när det gäller honom, av de bägge protokollen. Och nej, jag var inte på plats den här gången heller tyvärr. En mycket trevlig 60-årsfest för att fira vår ordförandes fru var prioriteringen. Och nej, jag har inte hunnit se matchen i efterhand ännu. Ett Stockholmsderby med brunch tillsammans med dottern kom emellan. Brunchen 5+, matchen 2-.

OV satte hög fart från början och Västeråsmannen med 141 mål på kontot från ifjol satte 2-0 efter två och en halv minut. Då steg firma Johansson/Rylander in och utjämnade tillställningen. Några jämna minuter, med målbyten, följde innan OV utökade ledningen till tre bollar. Energin fanns som sagt där och Tyresö täppte gång på gång till motståndarnas försök till ett ryck. Lederman utjämnade till 10-10 efter 25 minuters spel. Ett nytt försök av OV följde som nästan täpptes till innan paus. Ludde satte 13-12, 9 sekunder innan den första halvleken var över.

Arbetsprotokollet vittnar om en andra halvlek som påminner om den första. Åtminstone siffermässigt. OV försöker att dra ifrån men Tyresö kommer, på ett outtröttligt sätt, igen och täpper till siffrorna. Efter 55.33 sätter Marran 23-23 och spänningen håller i sig. Med en minut kvar av matchen leder OV med ett men lyckas göra två till innan matchen är över. Hedersamma förluster är inget som jag ens vill ta i min mun men denna gång är jag nog tvungen. Vilken kämpainsats av killarna och verkligen något att vara stolt över. Ett par dagars återhämtning och match redan på tisdag då IFK Ystad kommer på besök till Tyresöhallen.

Gamestats: OV Helsingborg HK – Tyresö Handboll 27-24 (13-12)
Man of the match: Gustav Skagerling
Mål: Ludde Nyström 5
Alexander Binderis 3
Lukas Rylander 3
Alexander Holm 3 (3)
Sebastian Fagerdahl 2
Martin Brandt 2
Tobias Johansson 2
Simon Lederman 2
Linus Fröberg 1
David Christiansson 1

Utv: Martin Brandt 2 x 2 min

Janne Flinckman – Sportchef Herr

Foto: TN |

Dela