I Tyresö kan föräldrar göra en spännande och lärorik resa i tonåringarnas fotspår. Bakom initiativet som kallas för Tonårsresan står Tyresö kommun, Polisen och kollektivtrafikbolaget Nobina.

Under en två timmars bussrundtur besöker Tonårsresan de ställen där tonåringar håller till på kvällar och helger. Med under resan är den brottsförebyggande strategen, fritidsgårdchefen, fältassistenter och kommunpolis för att guida och svara på frågor.

– Vi åker runt och visar föräldrarna var ungdomarna brukar hänga, berättar Tomas Olausson, chef för fritidsgårdarna i Tyresö kommun. De är ofta vid kommunens badplatser, förskolegårdar och runt låg- och mellanstadieskolor.
Engagerade vuxna

Några av föräldrarna åker med att kunna ha bättre koll och veta var de ska rycka ut när det behövs. Andra åker med utifrån ett stort engagemang för kommunens unga. Det blir därmed en del i kommunens förebyggande och främjande arbete för att föräldrarna ska blir mer medvetna och vara mer aktiva i sitt ansvar för sin tonåring.

Våga vara pinsam
En tonårsförälder påpekade att det krävs samarbete mellan vuxna för att ungdomarna ska hitta bra vägar till vuxenlivet. Det är snårigt och guppigt längs vägen och då är det viktigt att vuxna finns där för dem, inte bara i hemma i soffan utan mer ute bland de unga för att stötta dem när de testar sig fram. När de stöter på alkohol eller droger men även för att förhindra att ungdomarna fångas upp i kriminalitet.
– Det är viktigt att vuxna pratar med varandra om sina barn, menar Tomas Olausson. Var gärna den där pinsamma föräldern som ringer och pratar med andra föräldrar. Om barnen vet att ni vet, då blir det mindre bus.

Tonårsresan vänder sig till alla tonårsföräldrar i kommunen. Nästa resa går av stapeln till hösten.

Dela