Förra årets makalösa säsong där fyra av kommunens klubbar blev uppflyttade, gick självklart inte att upprepad, Det har varit både upp och ner för lagen i år och vi gör här en noggrann analys av året.

Herrar

Tyresö FF

Det blev en underlig comeback i Division 2 för TFF. Med snyggt spel framåt och klokt spel bakåt visade man flera gånger att man kunde vara med i toppen och slåss. Segrarna mot Enskede och seriens vinnare IFK Haninge vittnar om det. Samtidigt så visar oavgjorda resultat mot hopplösa bottenlaget Södertälje och mot bottenkollegan IFK Aspudden/Tellus att någon form av stabilitet saknas. Att ha sin stabilaste försvarare avstängd i nio matcher är inte optimalt. Att få sitt mest intressantaste nyförvärv avstängt för resten av säsongen i en futsalmatch, innan säsongen startat är inte heller optimalt. TFF har en bra trupp men något saknas. Niclas Thomasson gör 13 mål av 34, får man behålla honom nu när IFK Haninge gått upp i Division 1? Positivt är ändå att de flesta som spelade med laget i Division 4 fortfarande platsar.

Formkurva: Svagt vikande.

Hanvikens SK

Viken har fått genomgå skärselden som nykomling i Division 3. I en serie som så jämn att man antingen låg i topp ena omgången för att i nästa ligga på kvalplats, om man skulle råka förlora. Det höll nästan in i mål och det var först i näst sista omgången som alla drömmar om promovering sprack. Vi fick också se ett nytt HSK, som satsade på talangfulla spelare från ungdomslagen och vi hoppas få se mer av spelare som Hugo Anderberg, Gustav Möller, Waldemar Blomster och Hugo Hedén. Vi hoppas också på att Viken behåller Sören ”Snuffe” Åkeby, även om han inte kommer från ungdomslagen, för vi ser en klar förändring här.

Formkurva: Stigande.

Bollmora IKF

Comebacken i Division 6 gick över förväntan. Lagets spelande tränare Sammy Bueno flaggade redan före säsongen startat att man hade en svagare trupp än året innan och knappt kommit igång med träningen i april. Trots det så klarade man en stabil mittenplacering och visade i flera matcher att med lite större stabilitet så kan man mäta sig med topplagen. Satsa hårt på ungdomslaget och anställ ytterligare någon på rekryteringsenheten för att bredda truppen.

Formkurva: Svagt stigande.

Damer

Tyresö FF

Första säsongen för tränarduon Victoria Sandell och Kicki Bengtsson. Att ta över efter att den omåttligt populära Caroline Sjöblom, som kom och lyfte TFF när de befann sig i ett mörkt svart hål, kan inte ha varit lätt. Efter en trevande inledning så fick de under hösten fart på alla motorerna och visade, inte minst i Svenska Cupen, att här har vi vidareutveckling på gång. Får man bara behålla laget intakt så kommer oddsen på serieseger vara nere på 1.25 innan nyår, men det ryktas tyvärr att en del spelare kan tänka sig att röra sig vidare. Det vore tråkigt tycker vi på TN. Först i slutet av säsongen visade laget full potential och då spöade man Hammarby och gav AIK en sjuhelsickes jobbig match. Stort plus för 15-åriga Alice Bergströms genombrott. Stort plus för Frida Thörnqvists tre hattrick på åtta dagar. Stort plus till ledarna att våga spela båda systrarna Thörnqvist tillsammans med Poli. Stort plus också till Victoria Sandell, att när hon har ont om tid, ändå ställer upp på en treminutersintervju som varar i en kvart.

Formkurva: Brant stigande.

Hanvikens SK

Om herrlaget fick genomgå skärselden under säsongen så startade damlagets efter att säsongen är färdigspelad. Laget fick äntligen den stabilitet som man saknat under många år i den unga, ambitiösa Jamshid Masori. Det var jämnt i toppen mellan Viken och Aspudden/Tellus innan HSK tog över och gick upp i serieledning. HSK var genomgående det starkaste laget. Man gjorde flest mål och man höll serieledningen till den sista omgången då man förlorade mot Tullinge TP, och alltså slutade tvåa i serien. Nu inväntar man alltså svar från förbundet, huruvida även tvåan i serien blir uppflyttad. Förra året tror jag tre eller fyra lag blev uppflyttade och det skulle ju vara ironiskt om just 2019 var det första året på länge när inte de tre översta blir uppflyttade.

Formkurva: Brant stigande.

Sammantaget så kan vi konstatera att fotbollssäsongen 2019 alltså innebar att samtliga lag som gick upp klarade nya kontrakt. Två av lagen kan bli uppflyttade. Vi på Sportredaktionen anser att detta är för dåligt och vi skyller det mesta på ledningen i Kultur och fritidsnämnden.

Endast ett SM-Guld till Hammarby kan rädda detta år.

Niklas Wennergren

Foto: TN Claus Meyer |

Frida Thörnqvist chockar AIK med att göra 1-0 redan efter fyra minuter. Började med glädje men slutade i tårar.

Dela