Utställningen framtidstankar föddes 2020 när Johanna och Sebastian Ramstedt fick idén att låta Tyresös barn och unga ta plats och synas i konsthallen.

Paret som själva arbetar inom förskola och skola i kommunen såg en möjlighet att föra tillbaka en gnutta framtidstro genom en gemensam konstutställning där barnen står i fokus och får göra sig hörda. Tillsammans började de titta på hur de kunde möjliggöra idén och kontaktade kom munen för att presentera sina tankar. Det landade i ett kommunomspännande projekt som nu visas upp i Tyresö konsthall.

– Det var många timmars knep och knåp med att peppa och pusha för att få till den fina utställningen. Dessutom slog pandemin till med full kraft just som vi fått vind i seg len, berättar Johanna Ramstedt

Olika tolkningar
Tretton verksamheter deltar och valde att tolka uppgiften på olika sätt. Stimmets grundsärskola arbetade med frågan ”Var och hur vill du bo när du blir stor” och gestaltade det i from av ett tittskåp. Förskolan Galaxen lät barnen fundera över ordet ”Framtidstro” och arbetade sedan med färg och kritor för att måla sina tankar.

Kavlade upp ärmarna
– I slutspurten kavlade vi upp ärmarna och fick till en utställning som vida översteg våra förväntningar. När vi kom med idén så var det många tankar kring hur man skulle hinna med detta jämte ordinarie utbildningsplaner och uppgifter. Men i slutändan har alla fantastiska lärare lyckats inkorporera detta i den ordinarie undervisningen. Vi blev otroligt imponerade inte bara över elevernas fantastiska arbete utan även över lärarnas skicklighet som syns väl i utställningen, säger Johanna Ramstedt.

Forum för våra unga
Ordförande för barn- och utbildningsnämnden Klara Watmani invigde utställningen.

– Det är en angelägen utställning, jag ser det som ett forum våra unga delar med sig av sina känslor inför framtiden. Här tar jag till mig, och det hoppas jag att alla politiker i rummet också gör, vad vi kan bidra med för att skapa en trygg och ljus framtid för våra unga. För ingenting är viktigare än det, säger Klara Watmani. Hela utställningen känns som ett bevis på att vi med engagemang och lustfyllt fokus kan göra undervisningen meningsfull för våra elever. Det visar också ett mod från de lärare som hängt på och brutit sig loss från tidigare planering för att fånga ett erbjudande i farten.

– Precis den sortens kraft och engagemang som behövs om man ska kunna fånga aktuella händelser och låta eleverna göra sig hörda i något som är meningsfullt för dem själva,säger Johanna Ramstedt

Fri kreativitet
Initiativtagarna Johanna och Sebastian Ramstedt har tillsam mans med alla barn, pedagoger och lärare gjort ett helt enastående arbete.

– En modig utställning där Tyresö unga själva fått tolka och släppa sin kreativitet fri, säger Klara Watmani.

De förskolor och skolor som deltar är Tyresö skola, Nyboda skola, Strandskolan, Dalstugans förskola, Stimmet särskola, Skrin dans förskola, Kumla förskola, Fornuddens förskola, Sofiebergs förskola, Kumla skola, Västra farmarstigen med Njupkärrs och Bergfotens förskola och Ringens förskola. Utställningen visas fram till 15 maj

Foto: TN Tyresö Nyheter |

Dela