De som ofta promenerar längs Wättninge gårdsväg har säkerligen sett graffitin som pryder lyktstolparna från fotbollsplanen och in i bostadsmorådet vid Stallvägen.
Graffiti är en omdiskuterad konstform som trots att den nu funnits mitt i bland oss sedan tidigt 70-tal så anses den långt ifrån rumsren. Väggmålningar funnits sedan stenåldern men även i antikens Grekland och Egypten så var det vanligt med väggmålningar. Många av dessa verk är bevarade till våra dagar.
Den moderna graffitikulturen där man använder spray eller filtpennor har sitt ursprung i den amerikanska ungdomskulturen där man ofta målade på illegala platser. Numera så finns det lagliga platser i de flesta internationella städer där konstnärer kan måla utan att bli tagna av polisen.
I Tyresö så finns ingen laglig plats att måla men Vänsterpartiet har i sin budget avsatt 100 000 för att uppföra en laglig graffitivägg. Något som inte välkomnats av de styrande i kommunen. Bland annat skriver Moderaterna på sin Facebooksida att “Får vi fortsätta bestämma kommer graffiti alltid kategoriseras som klotter och skadegörelse. I stället för en klapp på axeln blir det en polisanmälan och den skyldige kan räkna med höga skadeståndsanspråk.”
I fallet Wättinge gårdsväg rör det sig dock inte om spraykonst utan om något som kallas för garngraffiti. Tyresö Nyheter hade fick chansen att byta några ord med konstnären, som av förklarliga skäl vill förbli anonym.
Hen berättade att hen brukar sticka dessa stycken och smycka dem med lite olika saker på ungefär en timme.
– Jag sätter upp dem för att det ska se lite mjukare och färggrannare runt omkring oss.
Tidigare så har vi sett garngraffiti på kattstatyn utanför den asiatiska krogen i centrum som ofta får på sig en halsduk när det börja bli kallt. Nu väntar vi med spänning på vad som är nästa steg för den modiga konstnären.
Niklas Wennergren
Foto: TN Niklas Wennergren |