Tyresö FK´s underbarn Katharina Gråman fick debutera i landslagsdressen i Finnkampen i slutet av augusti. Femtonåringen fick tävla på 100 meter häck och på korta stafetten i Ungdomsfinnkampen på Stockholms Stadion.

Gråman är en talang utöver det vanliga, som dominerat flera grenar i sin åldersgrupp under många år. Till exempel har hon på fyra Ungdoms-SM tagit inte mindre än tretton guld, vilken är helt unikt. Hennes personbästa är i paritet med två år äldre flickor och hon har vid ett par tillfällen provat sina vingar även mot seniorer, exempelvis vid Folksam Gran Prix i våras.

Det här är första gången Tyresö Friidrottsklubb får en av sina aktiva uttagen i landslaget och det blev med beröm godkänt. Hon ledde 100 meter häck fram till 7:e häcken innan de duktiga finskorna sprang förbi. Det blev ändå ett fint personligt rekord på 13,86.

På 4x100m stafett sprang Katharina första sträckan och lämnade över pinnen i ledning. Vid Ungdoms SM i Trollhättan vann Gråman 100 meter, längd och tresteg och tog brons på 100 meter häck. Dessvärre så pågick trestegsfinalen samtidigt som finalen i 100 meter häck, så uppladdningen blev inte helt optimal, och kanske var det därför som hon också missade guldet på häcken?

Under säsongen så här hon passerat tre drömgränser. 100 meter häck 13.86 sekunder. 100 meter 11.98 sekunder och tresteg 12.01 meter, en gren hon enbart tävlar i och alltså inte tränar. I längd är hon nära drömgränsen 5.91 meter med en tävling kvar.

Katharina kom till Tyresö FK för fyra år sedan och fick då Lasse Lappalainen som tränare. Lappalainenes filosofi att träna sina ungdomar med sikte på att bli bra i framtiden, kontra för stunden, har varit ett vinnande koncept och Katharina kan nu skörda framgångarna av det.

Vi önskar henne lycka till och hoppas på fler uppdrag i den blå-gula tröjan i framtiden.

Niklas Wennergren

Foto: TN |

Dela