En härlig inramning med gott om publik och bra stämning på läktaren gav Tyresö FF råg i ryggen och mod att verkligen sätta sig upp mot sina betydligt mer namnkunniga motståndare, Djurgårdens IF.

Allsvenska motstånd på Tyresövallen (f.d Bollmoravallen) var det ett par säsonger sedan som Tyresöpubliken bjöds på denna vårvinterkväll. Titelförsvarande TFF startade matchen med två bonusstraffar som säkert sattes i mål av Josefine Lindberg och Lawlaw Nazeri, bakom Petra Kümin i Djurgårdens kasse, och startade således matchen med en 2-0 ledning. Med lite tur så hade man även kunnat haft en 3-0 ledning efter Frida Thiléns luriga inlägg som passerade över allas huvuden och i underkanten av ribban, redan efter fem minuter.

Djurgården hade dock inte kommit till Vallen för att bli uppläxade av några stöddiga förortsbor. Allsvenskarna satte högsta fart och fullkomligt bombarderade hemmalaget med chanser. Bara Jennifer Bakais overkliga målvaktsspel räddade TFF kvar i matchen.

Hanna Lundqvist spelade snyggt förbi Bakai i målet, fram till Tempest-Marie Norlin som bara hade att sätta bollen i öppet mål men avslutet gick utanför. Några minuter senare så bröt sig Lundqvist igenom på egen hand och avlossade ett skott som Bakai på något sätt lyckades styra upp i ribban så att Tyresöförsvaret kunde rensa undan bollen. Det var mycket Bakai mot Djurgården i den första halvleken som dagen till ära hade bytt om till någon variant av målvakternas superhjälte.

En grov uppskattning kan väl vara att det var 70-30 i bollinnehav, och Djurgården skulle få sin rättmätiga utdelning till slut, när före dettaTyresöspelaren Madeleine Stegius spelade fram Norlin, som helt fri med Bakai slog in reduceringen, när det återstod tio minuter av första halvlek.

Tyresö lät sig ändå inte nedslås av det insläppta målet utan kämpade tappert. Unga Lawlaw Nazeri visade som vanligt ingen respekt för de äldre när hon fick chansen från start. Nazeri var helt klart hemmalagets främsta spelare i första halvleken. Med endast två minuter kvar på matchklockan fick hon bollen på Djurgårdens mittplan och tog sig lekande lätt förbi försvaret och serverade Madelaine Edlund en riktig smörpass som tyvärr inte Edlund kunde förvalta. Hårt tagen av Djurgårdens försvar placerade hon bollen utanför.

2-1 i paus och ytterligare 45 minuters anstormning väntade Tyresötjejerna, men den förväntade tempohöjningen från det Allsvenska motståndet uteblev. Visst var det Djurgården som hade mest boll även i den andra halvleken men de riktigt farliga chanserna uteblev. Ett inlägg från Norlin som avslutades med en nick över var väl egentligen det farligaste som egentligen skedde.

Jessica “Napalm” Palmborg slet som ett djur eller odjur, vilket man nu väljer, på mittfältet och gav Tyresö det lugn som behövdes när det stormade som värst. Nazeri som varit bländande i den första halvleken fick plockas av banan då hon helt enkelt inte orkade längre. Hon ersattes av en spelsugen Elin Ramberg på ett mer än förtjänstfullt sätt.

Backlinjen fick ordning på sina positioner och Josefine Lindberg växte till en gigant i matchen. Lindberg som var helt outtröttlig, var som vanligt ute på långa operationer i motståndarnas planhalva, men var blixtsnabbt tillbaka på sin högerbacksposition så fort TFF förlorade bollen. Mest signifikativt var väl i slutet på matchen, när det vid ett av de rätt många palaverna vid Djurgårdsbänken blev ett lite längre spelavbrott. Medan övriga spelare (bortsett från Palmborg som körde lite höga knän)  försökte pusta ut, ropade hon “Men kom igen och kör någon gång!”

Trots Tyresös heroiska insats så skulle kvällen sluta på ett hjärtskärande sätt. Då två minuter återstod av ordinarie speltid kastade sig Hanna Lundqvist fram på ett brutalt sätt och rakt in i Jempa Bakai. Bollen rullade därefter in i mål, men då de flesta förväntade sig nog en frispark för Tyresö, blåste rättskiparen Håkan Birgersson mål.

Djurgården hade vid flera tillfällen, i viss frustration, försökt att filma till sig fördelar men Birgersson stod för det mesta emot detta. Lite tråkigt att Allsvenska spelare gör på det sättet när man är illa ute mot lag i de lägre divisionerna.

Efter sju tilläggs minuter var ställningen fortfarande oavgjord och som reglerna är så går man till straffsparksläggning direkt.

Frida Thillen inledde med att bränna sin medan Lundqvist satte Djurgårdens första. Nazeri satte förstås sin, vilket även Alexandra Höglund gjorde, men Bakai var ytterst nära att snyta den straffen. CC Nyberg var nästa TFF:are på straffpunkten, men dessvärre missade hon också. Bakai såg till att plocka Michelle Wörners straff och höll hemmalaget kvar i matchen men när Ida Ahlbom brände sista straffen så stod Djurgården till slut som segrare.

Djurgårdens tränare Joel Riddez var minst sagt lättad efter matchen.

– Första halvlek var bra men i den andra lyckades vi inte hålla uppe tempot och det var en besvikelse, men Tyresö ska ha all heder de var riktigt vassa ikväll.

Hur pass vassa skulle du säga att Tyresö är?

-Vi har mött Bollstanäs tidigare och TFF var betydligt bättre. De kommer att bli riktigt bra.

Tyresös tränare Caroline Sjöblom var som vanligt inte helt nöjd.

– Det är lite surt att en sån här match ska avgöras på straffar. Jag tycker inte det är rätt sätt att avgöra en match på, men det är så det ser ut.

Men ni hade väl inte orkat med en förlängning?

-Jo då vi hade ett par äss i rockärmen.

Djurgårdens kvittering i 88:e minuten?

– Det var surt det med. Hon gick ju fel och in i Jempa, så där skulle vi haft frispark, men man kan säga att domaren överlag var lite efter idag, så man får väl kanske säga att det var rättvist ändå.

Tycker du de filmade mycket?

– Ja, men det är det man gör när man är rutinerad, man kastar sig ned i eget straffområde och får frispark. Det där ska man ta lärdom av.

Kändes det som om ni skulle ta hem matchen?

– Det höll på och vagga där i 70:e ungefär och jag tycker vi hade lika mycket chanser som dem hade i andra. De spelade alldeles för rakt. Jag är lite förvånad över den fotbollen dem kommer hit med idag. Jag trodde de skulle komma med ett mycket högre tempo och mer spelvändningar, men de spelade rakt med avgörande passningar från mittbackarna.

Joel Riddez, Djurgårdens coach sa att de mött Bollstanäs tidigare men att ni var klart bättre…

-Jaha…ja det stämmer nog, säger Sjöblom fundersamt innan hon hyllar hela truppens otroliga fighting spirit. Jag tycker nog att vi hade kunnat spelat lite mer i andra, men vi blir stressade. Det är dock inget konstigt, de ska ju spela mot Rosengård om någon vecka.

Jessica Palmborg hade som vanligt svårt att ta sig in i omklädningsrummet efter matchen.

Hur känner man sig i benen efter 90 minuter mot Allsvenskt motstånd?

-Jag sa just det till Madde (Edlund) att jag har lite ont i rumpan.

Var det svårt att spela mot ett Allsvenskt lag?

– Ja verkligen. Man får ju inte släppa någonting där, man måste vara 110% fokuserad. Jag har inte sett dem så mycket, men jag känner ju till vissa spelare och det som Carro har berättat om dem innan matchen.

Djurgårdens tränare var imponerad av er….

-Det var kul att höra. Jag fick själv höra att vi har en jäkligt fin team spirit, för det har vi ju och det är kul att det märks att vi jobbar tillsammans jävligt hårt.

Ett bittert slut, men ändå ett resultat som ger tillförsikt inför framtiden. Tyresö kan komma att bli ett topplag även i Division 1 under 2017. De kommer utan tvivel ha den bästa lagandan i alla fall.