Ella Jonasson och Vilja Berglund har gått i samma klass hela livet. De bor i Vendelsö men går i skolan i Kunskapsskolan i Tyresö. De är väl vad man nuförtiden kallar BFF´s, Best Friends Forever.

Två tjejer som tidigt knäckte läskoden och blev bokslukare av stora mått, redan i årskurs två. Hästböcker som blev deras passion och de plöjde skolbibliotekets utbud med snudd på besatthet.

–  Det finns ju olika typer av hästböcker. Som Siggeböckerna till exempel.

Vad handlar Siggeböckerna om i stora drag?

–          De handlar om Elina som är på ridläger. Hon har en favorithäst som heter Sigge, som är vit och typ en ponny. Sedan så rider de omkring lite och så stöter de på lite olika mysterier som de försöker lösa på olika sätt, berättar Vilja för TN.

–  Jag tycker Siggeböckerna är tråkiga, eller jag tycker det nu. När jag gick i tvåan så gillade jag dem, för de handlade mycket om vänskap och sådant, fyller Ella i med.

Böckerna om Sigge är skrivna av Lin Hallberg, som gett ut bortåt sextio barn och ungdomsböcker. Runt 25 av dess handlar om Sigge.

Som hästälskande åttaåringar finns också onlinespelet Star Stable, något som både Ella och Vilja tyckte var roligt att spela.

– Spelet handlar om att man ska rädda en ö som heter Jorvik och man kan lösa mysterier, göra uppdrag med sina hästar, och vissa av dem sakerna känner man igen i böckerna också. Man fördes liksom in i historien och ville bara veta mer om vad som skulle hända, berättar Ella.

 

– Och så finns det fyra Ödesryttare som man kan hjälpa och till slut så blir man själv en ödesryttare, säger Vilja.

 

2018 gavs så den första boken ut i serien om Ödesryttarna. De skrivs av Tyresöförfattaren Helena Dahlgren och hon har sedan starten skrivit fyra böcker om tre novellsamlingar i serien.

Berätta lite om Skuggor över Jorvik som den nya boken heter, vad handlar den om?

– Det handlar om att de redan besegrat ondskan (det skedde i den tredje boken) och de har gått skilda vägar men på sommarlovet så händer det en del skumma saker. De får olika varningar. Alex ser att Vale Dalesjön har blivit röd som blod. Linda är i England och träffar sina föräldrar och när hon står vid en byggnad så bildas det som en pöl med blod framför henne och Lisa är i Texas och får också hon en slags varning. Anne är det enda som inte får någon varning och hon känner sig utstött.

Är det några nya saker som förs in i den här delen?

– Ja det kommer in ytterligare en tjej i gruppen (Minna) och hon blir nära vän med Anne. De andra tycker att hon är lite suspekt och gillar inte henne.

Om ni jämför med de övriga böckerna. Hur bra är Skuggor över Jorvik?

–  Det var så länge sedan jag läste de andra böckerna att jag nästan glömt vad de handlade om men jag tycker nog att det här är den bästa av dem alla, säger Vilja med lite tvekan i rösten.

Ella är även hon inne på samma linje.

–  Det är ju inte samma gamla ondska. Det känns mer nytt liksom. Det är mer anonymt, man vet inte vem som ”gör” ondskan, till skillnad från de förra böckerna där man visste vilka som var onda. Det är lite mer mysterium över den. Jag tycker att det är den bästa.

Är det en läskig bok?

– Det är ju inte en läskig bok, men den är väldigt speciell. Den passar för dem som gillar att läsa om vänskap och hästar, avslutar Ella.

Niklas Wennergren

Foto: TN |

Dela