Med dunder och brak slog hon igenom blott femton år gammal i TV-programmet Talang på TV4. Hon kom tvåa i tävlingen och skapade sig ett namn med sin djupa stämma.

Efter den framgången blev det Melodifestivalen 2023. Där fick hon tävla i deltävling fyra, eftersom reglerna säger att man måste vara sexton år fyllda och det var hon inte när tävlingen startade. Blanckert tog sig vidare till final och slutade där på sjätte plats med sången Where did you go.

Berätta om Mello för läsarna. Hur kom det sig att du var med där?

– Det var ett låtskrivarteam som hörde av sig till mitt skivbolag och undrade om jag ville jobba med dem. Jag hade ingenting bättre för mig just då.

– Jag blev signad av mitt skivbolag efter Talang 2021 och vi hade bestämt att vi inte skulle ha så bråttom, men sedan dök den här chansen  upp och vi provade tre fyra låta men jag tyckte ingen passade riktigt. När det var en vecka kvar till deadline så ringde dem och sa att de hade hittat den perfekta låten för mig.

Där hade ju producenterna helt rätt. Låten var perfekt och gav Kiana en sjätteplats i Melodifestivalen. Något som gjöt vågor på vattnet, men hon har trots det inte släppt så mycket musik. På Spotify finns det bara fyra låtar och något album har hon inte i sikte.

– Jag jobbar på det men jag tar det långsamt. Jag vill inte stressa fram något. Det gynnar ingen och om jag skulle stressa fram något skulle det bli rätt ogenuint. Nu har jag en ny singel ute. En låt som jag varit med och skrivit och som jag känner är mer personlig än den förra (Lemonade) och det känns som jag utvecklats mer under arbetet med den.

Vad spelar man för låtar ute när man inte har gett ut så mycket?

– Det blir en del covers, alltså sådant som man tror publiken ska gilla. Don’t stop me now (Queen reds. anm.), någon Zara Larsson
låt, Tiny dancer (Elton John reds. anm.)

– Sedan slänger jag in poplåtar från artister som inte är så stora, men som jag tycker om. Men jag längtar tills jag får köra konserter med bara mina egna låtar.

Just nu är det dock fokus på musikalen Den lilla sjöjungfrun, där hon spelar Ariel. Den är på Sverigeturné och snart får hon spela den även på Cirkus i Stockholm och hon har fått många fina recensioner för sin roll. Musikalen är en storslagen produktion med kostymer som nästan placerar en i respirator. Ja så fantastiska är dem. Det är en lång turné som avslutas med ett antal framträdanden i Norge i januari 2025.

Det som mest imponerar är ändå Kianas jordnära och ödmjuka stil. På vägen från intervjun tackar hon vänligt nej till skjuts hem ”för hon kan ju ta bussen” och hon stannar ett antal gånger den korta vägen genom Tyresö centrum för att låta sig fotograferas med olika personer.

En stjärna på himlen med fötterna på jorden helt enkelt.

Niklas Wennergren

Dela