Det vackra allmogehuset vid Långsjön firar 100 år och än idag sjuder Solsäter av liv när föreningens medlemmar ägnar sig åt folklig dans, musik och slöjd.

Solsäter, som fick sitt namn av att det är vänt mot solen, ägs än idag av Kulturella Folkdansgillet KFG som lät uppföra huset. Några av dagens medlemmar är till och med släkt med dem som byggde. Här har många Tyresöbor firat midsommar vid dansbanan eller stått vid Valborgsmässoelden nere vid stranden.

Mark i Tyresö
Historien började då KFG, som bildades 1914 inne i Stockholm, började söka efter en plats för ett sommarhem. År 1916 satte man in en annons i Dagens Nyheter och det kom svar från bonden Lindström i Tyresö. Han hade mark till försäljning.
Några av medlemmarna tog tåget till Drevvikens station, gick över Drevvikens is och utefter Gudöån fram till Långsjön för att syna tomten. Det blev affär och marken köptes för 2 600 kronor. Så kom det sig att huset hamnade i Tyresö.

Dans och Zorn gav intäkter
Därmed stod föreningen inför nästa utmaning. KFG bestod av knappa 50 medlemmar i åldrarna 18 – 35 år som knappast hade egna medel för att kunna finansiera husbygget. Det behövdes intäkter. Sedan 1907 var det tillåtet att anordna allmän dans i Stockholm. KFG arrangerade under flera år danskvällar i Högloftet på Skansen vilket gav pengar i kassan. Man lyckades även få sponsring. En av föreningens dalkullor tog på sig sin dräkt och lyckades övertala självaste Anders
Zorn om att ge ett bidrag.

I mars 1920 inleddes sprängningarna för att kunna börja bygga och den 30 juli 1922 invigdes det nya sommarhemmet. Huset är till stor del byggt av föreningens medlemmar. Eftersom det inte fanns någon väg fick timret tas över isen på Långsjön och drogs upp på kullen med hjälp av en räls och en liten vagn. Kostnaden slutade på 90 090,61 kr.

Spår av Dalarna
Solsäter är ett vackert tvåvånings timmerhus i allmogeromantisk villastil med utkragad övervåning, tätspröjsade fönster och tegelklätt sadeltak. Nedanför huset ligger en festplats med dansbana.

Många undrar säkert över likheten med hus som kan ses i Dalarna. Förklaringen är att flera av medlemmarna var inflyttade från Dalarna och det är deras önskemål som vi ser spår av.
Sedan 2012 är både huset och marken klassat som kulturhistoriskt minnesmärke.

 

 

Se Solsäter från insidan!

I samband med jubileumsfirandet finns det möjlighet att ta del av en guidad rundvandring i huset.Visningarna, som tar 1 timme, är kostnadsfria och passar bäst från 15 år och uppåt. Biljetter går att köpa via hemsidan www.kulturellafolkdansgillet.se Anmälan stänger 48 timmar innan visningens start.

Visningar sker 2 juni kl.19.00, 25 juni kl.13.00 samt 25 juni kl.15.00.

Adressen är Långsjövägen 63.

                                   

Foto: TN Tyresö Nyheter | Solsäter är byggt i allmogeromantisk villastil med spår från Dalarna.

Dela