Det går undan när deltagarna i TYDAs verksamhet tar sig an morgonstädningen i stallet på Fårdala ridskola. Inom loppet av några timmar är spiltorna rengjorda och fyllda med ny halm. Tyresö Nyheter har besökt en verksamhet som nyligen även har blivit bok.

Klockan åtta är det samling i det mysiga lilla K-märkta torpet mitt på ridskolans gård. En värmande kopp kaffe hinns med innan Daniel, Isak, Lena och Staffan tar sig an dagens sysslor tillsammans med stödassistenten Carina. Förutom den dagliga städningen av stallet ingår bland annat ryktning av hästar och andra stallgöromål i arbetsuppgifterna. Genom ett samarbete mellan TYDA och Tyresö ryttarförening jobbar deltagarna här tillsammans med stallskötare, ridlärare och ungdomar som går på ridskolan.

TYDA står för Tyresö Dagliga Verksamhet och innefattar arbetsuppgifter och aktiviteter för personer med funktionsnedsättning som av någon anledning inte står till arbetsmarknadens förfogande eller deltar i utbildning.

– Det bästa med den här verksamheten är att man kan utvecklas efter sina egna förutsättningar, menar Carina Andersson som arbetar som stödassistent inom TYDA. Det här är ett riktigt jobb vilket också gör det meningsfullt. Lyckas man på jobbet så växer självförtroendet och självkänslan.

Isak har nyligen anslutit till gruppen och gillar att det är många olika uppgifter.
– Det är kul att köra sopmaskin och att ta i med kroppen. Det finns alltid något att göra så det blir aldrig tråkigt, säger Isak.

Lena tycker det är kul att småprata med stallpersonalen och uppskattar att ha bra jobbarkompisar. – Alla hjälps åt vad det än handlar om; att rykta eller mata hästar eller väga hö, berättar Isak. Nyligen har det getts ut en bok om verksamheten, där flera av deltagarna finns med. Staffan och

Daniel tyckte det var roligt att bli intervjuade.
– Jag blir glad och stolt när andra säger att boken blev så bra, säger Lena.

 

Fakta:
Boken ”Välkommen till ridskolan” är utgiven av LL-förlaget (lättlästa böcker) och handlar om Lena och hennes arbetskompisar från Tyda dagcenter och eleverna från gymnasiesärskolan i Tyresö som arbetar på ridskolan. Den beskriver lusten att arbeta och vikten av att dela ett sammanhang och intresse med andra. Det är en bok om kärleken till djur och om att våga, på sin egen nivå. Författare är Wenke Rundberg och fotograf Erja Lempinen.

Foto: TN Tyresö Nyheter | Isak, Staffan, Carina, Daniel och Lena samlade utanför torpet vid ridhuset.

Dela