Lagom till läslovet är Tyresöförfattaren Anna Bågstam bokaktuell med sin tredje deckare Mörkermannen som släpps den 12 oktober på Norstedts förlag.

 

”Det är sista delen i min trilogi om den civila utredaren Harriet Vesterberg i fiskeläget Lerviken”, säger Anna och skrattar.

Sedan tidigare finns deckarna Ögonvittnet och Skuggspelet som Anna smattrade ihop i villan på Fornudden. Den här boken är mörkare än de två tidigare och utspelar sig på vintern, efter nattens inbrott. En maskerad man härjar som överfaller och skadar kvinnor.

”Att skriva deckare för mig handlar om att bearbeta mina egna rädslor”, fortsätter Anna. ”Jag är en nojig person och läser mycket rättsfall vilket har varit till hjälp i researcharbetet kring böckerna även om de naturligtvis är fiktion. Det viktigaste för mig är att det upplevs som spännande.”

Och spännande är det. Även Mörkermannen följer samma dramaturgi som tidigare böcker i serien och är en riktig bladvändare späckad med cliffhangers och oväntade vändningar.

”Jag började skriva ljudbokserie i tio avsnitt, det är så jag är upplärd”, fortsätter Anna.

Och greppet verkar ha funkat även för den tryckta boken. Hennes deckare Ögonvittnet är översatt i flera språk och har hittills kommit ut i Norge, Danmark, Spanien och Tjeckien.

”Den skulle ha släppts även i Tyskland, Ryssland, Estland, Ungern och Italien under året men sen kom Corona och tryckerier, distributörer och förlag stängdes ner”, berättar Anna. ”Jag försöker att inte tänka på det, för det gör mig mest ledsen, men jag skulle egentligen rest till Colombia under våren för att delta vid Sydamerikas största bokmässa med mina böcker. Men även den, precis som alla andra stora mässor, ställdes in.”

Men ledsen ser inte Anna ut.

”Man får se det som att de inställda eventen det här året frigör tid som jag kan använda för att skriva istället”, säger Anna.

Man skulle kunna tro att skrivandet var slut i och med Mörkermannen som sätter punkt för deckartrilogin men Anna säger att hon inte fått nog än.

”Tvärtom, men nästa gång blir det mer psykologisk thriller än mysdeckare. Och historien kommer utspela sig bland annat i Stockholmsregionen. Ligga närmare verkligheten och kanske bjuda på mer igenkänning.”

Minst ett och ett halvt år dröjer det innan vi får läsa den berättelsen. Under tiden får Mörkermannen stilla spänningsbehovet.

 

Anna Bågstam Fakta:

Ålder – är 42 år.

Bor på: Fornudden med man och tre barn.

Jobbar: som jurist och författare.

Böcker: Stockholm Psycho 2016, Ögonvittnet 2018, Skuggspelet 2019 och Mörkermannen 2020.

En av deltagarna i podden: Vad vi pratar om när vi pratar om böcker. Deltar ofta i Tyresöradions program Kulturbordellen.

Läser just nu: De sju morden av Evelyn Hardcastle, Deadline av Rebecka Edgren Aldén och Gertrud av Moa Gammel Ginsbrug (läser alltid flera böcker samtidigt).

Årets lästips: Samlade verk av Lydia Sandgren

Foto: TN Fotograf: Kajsa Göransson | Annas nya bok avslutar Lervikstriologin.

Dela