Även om Division 3 Södra Svealand är en jämn serie så är det två lag som sticker ut. Dels Stocksund som leder överlägset och Järna SK som endast tagit tre poäng så här långt.

I seriepremiären i våras tappade Hanviken två viktiga poäng mot Järna men mycket vatten har runnit under broarna sedan dess och de flesta semesterfirare som tagit sig ned till Tippen (som överraskande nog saknar både matchklocka och läktare efter ombyggnaden, såg nog tre poäng som ganska givet.

Det ska dock tilläggas att man saknade spelare som exempelvis Jonathan Avernäs och Nicholas Cordero, som verkligen hade behövts en sån här match. Många var också nyfikna på nyförvärvet Taber Abdihakim Ali, som startade på bänken.

Inledningen av matchen var också helt i hemmapublikens smak. Hanvikens dominans var total och förvandlade Järna till åskådare. Daniel Hagbo, som började på topp den här kvällen satte redan efter nio minuter 1-0 för hemmalaget. I det läget och i den stunden så funderade npg mer än en person var detta skulle sluta. Tvåsiffrigt kändes nästan som ett alternativ.

Som fotbollspublik slutar man aldrig att förvånas och efter målet så släppte Hanviken greppet totalt om matchen. JSK fick någon form av antropsofisk kraft och tog över mer och laget skapade en hel del chanser som satte Oscar Mellanmyr i HSK-målet på prov.

Efter en jämn första halvlek så hade man vissa förhoppningar om en uppryckning men det var trots det gästerna som var det vassare laget chansmässigt, och man utjämnade tio minuter, inte helt oförtjänt. Ett inlägg från höger nickades bort av Hanvikenförsvaret men hamnade hos André Borquez som fick i det närmaste en drömträff, fast på ett balanserat sätt. Bollen seglade snyggt in i Mellanmyrs vänstra hörn.

I den 60:e minuten så byttes Taber Abdihakim Ali in, till publikmassornas stora jubel och målskytten Hagbo, som fullkomligt kört slut på sig uppe på topp fick kliva av. Matchbilden förändrades inte på ett drastiskt sätt men hemmalaget fick onekligen ett större tryck i anfallet. Efter att ha gjort några rejäla vurpor i det blöta gräset så kom Taber så sakteliga in i matchen.

En djupledsboll från Mattias Östberg som satt rakt emellan backarn och i det närmaste på foten på Taber som kom fri med den utrusande Jimmy Hellsten och rundade honom redan utanför straffområdet. Tyvärr så kom han lite ur kurs och avslutet blev för snävt och gick strax utanför det öppna målet.

Bara några minuter senare så var det färdigt igen, den här gången sköt han från distans. Ett tungt skott som tog Hellsten inte kunde hålla, och Philip Thompson så när slagit in returen på. En ganska bra debut för ett nyförvärv kan man tycka. Taber är också en spelartyp som har saknats i Hanviken. En stor (vi har inte mätt, men vi gissar på mellan 1.90 och 2.08) tuff forward som är bra bollmottagare. Dessutom så fördelades det offensiva ansvaret i lite olika korgar. Mycket hade kretsat kring Joel Embrings snabbhet och inspel, men Embring hade ditintills inte varit så lyckad, men nu fick även han mer uträttat.

Embring var också millimetrar ifrån att ge HSK ledningen när åtta minuter återstod. Han vände bort sin försvarare in i plan och sköt ett hårt skruvat skott som såg ut att gå rakt upp i bortre krysset, men som i sista sekunden tippades till hörna av Hellsten.

Ja vi ska också vara på det klara med Jimmy Hellstens stora insats. Hellsten är med målvaktsmått mätt, kort. Han är 36 år gammal och har slutat spela fotboll. En kille som man nog oftare möter kring en grill med något svalkande i näven, än på en fotbollsplan. Men vilken match han gör. Långa stunder var det han som ensam höll Järna kvar i matchen så all heder åt honom och smisk på rumpan på oss i publiken som dömde hunden efter håren.

Slutforceringen från Hanvikens sida blev allt starkare ju längre matchen led och alla som sett en HSK match i år vet ju att det mesta händer efter 90 spelade minuter. Så även denna kväll. Och mycket riktigt. I 91:a minuten fick Taber Abdihakim Ali en fin genomskärare och kom loss i ett friläge, men fälldes bakrifrån innanför straffområdet.

Embring gick fram och förlöste hela Trollbäcken genom att slå en hård straff som Hellsten styrde upp i nättaket.

Ligger man under med 2-1 på övertid satsar man självklart allt fråmåt och då kan det bli luckor längra bak i laget, vilket också skedde. Ytterligare en djupledsboll mellan Järnas mittbackar fångades upp utav Lucas Jonzon som såg att Hellsten var felplacerad och enkelt placerade bollen på sidan av honom.

Joel Embring du hade lite tungt idag?

– Han var ganska kvick, han jag hade emot mig, så jag försökte utnyttja min snabbhet så gott det gick idag. Det var också rätt tung plan, tungt att springa.

Men du fick sätta straffen på övertid…
– Ja det var nervöst och dessutom var han på den. Det var jäkligt skönt när den gick in och att vi fick vinna. Vi torskade ju flera matcher i slutet av serien på just övertid.

Lucas Jonzon gjorde mål för andra matchen på raken och säger så här om sitt mål.

– De pressade på rätt hårt och lämnade inte så mycket bakåt. Det var en utspark som jag gick upp på, men inte vann. Sedan så var det någon av mittfältarna som bröt och la ner den bakom deras backar och då var det bara att köra.

Vad hinner man tänka på en så ganska lång sträcka, när man är på väg igenom?

-Inte så mycket mer än att jag såg att målvakten var felplacerad. Ena sidan var öppen. Jag sköt nästan i mitten av målet men ändå med bred marginal.