REKO-ring, “rejäl konsumtion”, är en folkrörelse som bygger på att handla lokalproducerad mat utan mellanhänder och kommer ursprungligen från Finland. Sedan 2016 har konceptet funnits i Sverige och nu är det Tyresös tur.

Det är flera minusgrader i luften när Tyresö Nyheter besöker REKO-ring Tyresös tredje utlämning, vilket inte hindrar Tyresöbor att komma till parkeringen vid Tyresö Centrum för att hämta upp sina beställda produkter. 

Henrik Boestad är en av administratörerna som startat upp REKO-ring Tyresö och efter kvällens utlämning i Tyresö, ska de flesta av producenterna vidare till två ytterligare utlämningar i söderort.

– Det senaste året har jag kunnat försörja mig på att sälja det kött jag själv har fångat. REKO-ringar växer i popularitet och i Tyresö har vi nu kört tre gånger och de blir alltfler som handlar för varje gång, berättar Henrik.

– På grund av att alla köp är färdiga innan utlämning behövs inga tillstånd för utlämningen och därför tillåts inga spontanköp på plats. REKO-ringar är ett spännande konsumtionssätt, där vi inte behöver mellanhänder och konsumenten träffar oss producenter direkt och kan ställa frågor, avslutar Henrik.

Utanför en av bilarna har Per Sandström, Syltkrukan, ställt upp ett bord med sina produkter likt ett marknadsstånd. Den naturliga frågan blir hur årets pandemi påverkat försäljningen.

-I vanliga fall brukar jag delta på 250 stycken marknader och sälja sylt… förra året hann jag med två innan allting stängdes er. Att REKO-ringar har vuxit under året har varit avgörande för min försäljning då även gårdsförsäljningen försvårats av pandemin. Genom REKO-ringarna får jag träffa konsumenter och jag upplever att många har mer tid nu och är måna om att köpa bra produkter, berättar Per Sandström.

Fler som under året har kunnat försörja sig på sin hobby tack vare REKO-ringar, är Elias Warg som driver, FANKENS hot sauce.

-Efter att ha odlat chili i 15 år och gjort såser till familj och vänner, vilket till slut tog orimligt mycket tid beslöt jag mig för att göra detta på heltid och nu försörjer jag mig på det här.

Nästa utlämning i Tyresö är den 15 februari och du hittar alla producenter och varor i Facebookgruppen “Reko Stockholm Tyresö”.

Du hittar gruppen på Reko Stockholm Tyresö’s facebooksida

https://www.facebook.com/groups/642881286335736

 

Foto: TN Tyresö Nyheter | Anna Sundberg på Enöga killing i Huddinge, köper in killingar från 9 gårdar som annars skulle destrueras och säljer mjölk, getkött, ost och fällar. Här pratar Anna med en kund, Jonas Eriksson, som för första gången besöker REKO-ring Tyresö. Han tycker det är ett superbra koncept och ett kul sätt att handla på.

Dela